Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vodostaj
  • 02.08.2022. 10:00

Vodostaji ispod niskih plovidbenih nivoa - kako to utiče na ribolov?

U izveštaju o vodostojima navodi se da je vodostaj Dunava u manjem porastu do Bogojeva, u stagnjaciji je vodostaj Tise, Save i Velike Morave.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 588
  • 73
  • 0

Na Dunavu, kao i na Savi kod Sremske Mitrovice i Šapca vodostaji će se narednih dana kretati ispod niskih plovidbenih nivoa. Na Jadru, Kolubari sa pritokama, Mlavi, Lugomiru, Jablanici, Toplici i Starom Begeju proticaji su se približili minimalnim srednje mesečnim vrednostima 95%-ne obezbeđenosti - biološkom minimumu, upozorenje je Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Kako dalje piše Tanjug, a prenosi Toppress, u izveštaju o vodostojima navodi se da je vodostaj Dunava u manjem porastu do Bogojeva, nizvodno u stagnaciji sa tendencijom manjeg porasta u naredna tri dana. Vodostaj Tise je u stagnaciji sa tendencijom stagnacije naredna tri dana, Save je u stagnaciji sa tendencijom stagnacije i manjeg opadanja naredna tri dana, a Velike Morave je u stagnaciji sa tendencijom stagnacije i manjeg kolebanja naredna dva dana.

Ranije Vode Vojvodine objavile su ograničenja za plovidbe na više prevodnica sistema Dunav Tisa Dunav.

Naveli su da zbog izuzetno niskog vodostaja Dunava nije moguć ulaz čamaca i jahti u prevodnicu Bezdan sa reke. Od Bezdana do Sombora, vodostaj u kanalu je za 30 centimetara niži od uobičajenog pa nije moguće otvaranje pontonskog mosta kod Bačkog Monoštora. Na prevodnici Bogojevo plovidba je moguća samo za manja plovila. Navode da je zbog niskog vodostaja, na prevodnici na Brani na Tisi moguć prolaz samo povila do 1,7 metara gaza.

Poznato je da je osnovno pravilo da je na reci dobro pecati u dane kada je njena pritoka u opadanju, naročito prvog dana opadanja. Međutim, kako nezvanično saznajemo na Dunavu kod Novog Sada slab je ulov soma i bele ribe jer usled niskog vodostaja sva riba teži da se skloni u rečno korito.


Foto prilog


Tagovi

Vodostaj Opadanje Plovidbe Dunav RHMZ Pecanje Ribolov Nizak vodostaj


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]