Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bardača
  • 06.02.2018. 09:00

Viktor Bijelić: Pokrenut ćemo ponovo inicijativu za proglašenje Bardače kao zaštićenog područja

Oživljavanje Bardače je moguće uspostavljanjem saradnje, održivog snabdijevanja ribnjaka vodom i ponovnog pokretanja ribnjačke proizvodnje, poručuju u Centru za životnu sredinu.

  • 792
  • 44
  • 0

Centar za životnu sredinu je povodom Međunarodnog dana vlažnih staništa koji je obilježen 2. februara upozorio na važnost i potrebu da se ovakva staništa očuvaju, a kojih je samo tri u Bosni i Hercegovini. Jedno od nekad najkarakerističnijih područja ovog tipa i trenutno najugroženijih je Bardača, kompleks koji je nekad činilo 11 ribnjaka u sklopu opština Srbac i Gradiška.

Uz Centar svoj je stav, stav da se Bardači može vratiti stari sjaj ukoliko se pristupi revitalizaciji i proglašenju zaštite, predstavilo i Društvo za istraživanje i zaštitu biodiverziteta.  

Ponovno pokretanje ribnjačke proizvodnje

"Trenutno od vrsta koje su vezane za vodu i priobalu zonu ima uslova za gniježđenje samo nekoliko vrsta divljih pataka u manjem broju, labudove, čigre, gnjurce i lisku a tih vrsta ima na skoro svakoj vodenoj površini u BiH tako da Bardaču skoro više ništa ne čini međunarodno važnim vlažnim staništem. Međutim, oživljavanje Bardače je ipak moguće uspostavljanjem saradnje, održivog snabdijevanja ribnjaka vodom i ponovnog pokretanja ribnjačke proizvodnje", rekao je Jovica Sjeničić izi Društva za zaštitu i istraživanje biodiverziteta. 

Već duži niz godina zagovaraju kod nadležnih institucija da se ozbiljno pristupi problemu upravljanja ovog područja. Ova dva udruženja planiraju ponovo pokrenuti proces pravne zaštite Bardače na nivou Republike Srpske.

Resorno ministarstvo je odustalo od Bradače

"U periodu od 2012. godine, Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske je na našu inicijativu vodilo postupak proglašenja prethodne zaštite i krajem 2017. godine su taj postupak okončali Zaključkom o obustavljanju postupka proglašenja. Smatramo da je u ovaj postupak resorno ministarstvo trebalo uložiti više energije, a ne odustajati od Bardače. Ovo je dokaz da nadležne institucije nemaju moć i uticaj da se očuva jedino međunarodno močvarno stanište koje imamo. Mi od Bardače ne odustajemo i pokrenut ćemo ponovo inicijativu za proglašenje zaštićenog područja", najavio je Viktor Bjelić iz Centra za životnu sredinu. 

Bosna i Hercegovina je 1992. godine ratifikovala Konvenciju o močvarama koje su od međunarodnog značaja naročito kao staništa ptica močvarica, koja je poznatija i kao Ramsarska konvencija. Od tada su po ovoj konvenciji proglašena tri vlažna staništa u BiH: Bardača, Hutovo blato i Livanjsko polje, od kojih samo Park prirode Hutovo blato ima status zaštićenog područja u BiH.

Foto: Wikimedia Commons


Tagovi

Bardača Viktor Bijelić Jovica Sjeničić Centar za životnu sredinu Društvo za istraživanje i zaštitu biodiverziteta


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.