Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kanjon Uvca
  • 19.04.2018. 16:15

Uvački meandri sve atraktivniji zbog lova na soma

U tri jezera u kanjonu Uvca živi 14 vrsta ribe, a sve više je i somova teških i po desetinu kilograma. Zbog bogastva ribljeg fonda Uvačko, Zlatarsko i Radoinjsko jezero sve su atraktivnija za ribolovce, a na njima je lane na udicu izlovljeno 16,9 tona razne ribe.

Foto: Željko Dulanović
  • 1.412
  • 92
  • 0

Uvačko jezero sa svojim meandrima, u čijim liticama se gnezdi beloglavi sup, sve je omiljenija destinacija i sportskim ribolovcima, a pored kapitalnih primeraka šarana, love se i ogromni somovi. "Jezerska ala", kako ribolovci još zovu soma, odomaćila se u vodi najmlađe od tri hidroakumulacije u kanjonu Uvca, a najveći primerak upecan do sada imao je preko 30 kilograma. Som je prvi put primećen u Uvačkom jezeru 2011. godine, a pecaju ga intezivno od pre nekoliko godina.
          
"Sve više je ribolovaca koji ovde dolaze samo da pecaju soma. Primerci upecani do sada u proseku su bili teški od dva do 10 kilograma. Jesenas smo prilikom poslednjeg istraživanja izvukli na obalu dvadeseatak komada, a najkrupniji je bio star sedam godina, težio je devet kilograma i imao dužinu 113 centimetara", kaže upravnik ribarskog područja Novak Pejović iz Rezervata Uvac.

Veruje se da je som u jezero stigao slučajno

Kako je som dospeo u Uvačko jezero, dugo 25 kilometara i duboko 108 metara, to niko sa sigurnošću ne zna. Pretpostavlja se da su ga uneli slučajno ribolovci prilikom jedne od akcija poribljavanja, pre nego što je ovo područje 2004. godine proglašeno za Specijalni rezervat prirode. Som predstavlja vrhunskog predatora, a koliko se zna, ove grabljivice nema u druga dva jezera u kanjonu Uvca, Zlatarskom i Radoinjskom.
        
"Kako pokazuju rezultati projekta, koji je lane realizovan uz pomoć Ministarstva za zaštitu životne sredine, som se dobro prilagodio ovdašnjim uslovima, pa danas predstavlja veliki ribolovni resurs. Zanimljivo je da uglavnom obitava u gornjem delu Uvačkog jezera, dok gotovo da ga nema u delu bliže brani na Rastokama", kaže Pejović.

Uvačko jezero
Uvačka jezera bogata i šaranskom ribom

Grdosija od 30 kilograma "pala" na Bukovima

Koliko se zna, najvećeg soma upecali su proletos ribolovci iz Sjenice, a grdosija teška 30 kilograma "pala" je na Bukovima, uzvodno od Ušačke pećine. Pre tri godine u zalivu Šipovik soma kapitalca upecao je i Čačanin Vladan Matović-Kudro.

"Bio je težak 18 kilograma i dug 140 centimetara, a zaleteo se na 'ružno pač'. Udario je oko šest sati izjutra i borili smo se čitav sat. Da ga izvučem na obalu, pomogli su mi kolege ribolovci sa kojima ovde pecam godinama, uglavnom šarana", kaže Matović.

Uvačko jezero stanište čak 14 ribljih vrsta

Jesenas je u Uvačkom jezeru prvi put zabeleženo i prisustvo deverike, a ubacili su je verovatno ribolovci koji su pecali soma. Uvačko jezero je inače stanište čak 14 ribljih vrsta, od kojih je devet pod režimom zaštite. Pored pastrmke, mladice, šarana, rečne mrene, skobalja, klena, plotice, bodorke, uklija, pliske, deverike, babuške, soma i sunčice, ihtiolozi pretpostavljaju da akumulaciju naseljavaju još i pijar, potočna mrena, brkica, vijun i manić, ali za to još nema zvanične potvrde.
      
"Ihtiolozi iz Instituta za multidisciplinarna istraživanja tokom poslednjih istraživanja ulovili su primerak deverike dug 31 centimetar i težak 318 grama. Međutim, ne zna se tačno kako je deverika prvi put dospela u Uvačko jezero, niti u kom se stepenu prilagodila i kolika joj je populacija. Pretpostavlja se da su je doneli ribolovci kao živi mamac za soma i da su nakon ribolova neiskorišćene primerke pustili u vodu, gde je nastavila da se razmnožava i živi. Na sličan način u akumulaciju je pre par godina uneta i bodorka, koja je sada značajna vrsta",  kažu u preduzeću Rezervat Uvac, koje gazduje ovim zaštićenim prirodnim dobrom.    

Uvac
Ribočuvar Milorad Kurćubić (desno) i ihitolog Stefan Škorić

Na Uvačkom jezeru izlovljeno oko 600 kilograma soma

Na tri hidroakumulacije u kanjonu Uvca ribolovci su prošle godine na udicu izlovili ukupno 16, 9 tona razne ribe, a najviše je upecano skobalja, 9,32 tone. Ribolovci iz cele Srbije, koji ovde dolaze zbog bogastva ribljeg fonda, upecali su i 2,56 tona klena i 1,28 tona smuđa, kao  i 561 kilogram šarana. Lane se ipak najviše pecalo na Uvačkom jezeru, gde je izlovljeno i oko 600 kilograma soma. 


Tagovi

Uvac Jezero Deverika Som Ribolov Novak Pejović Rezervat Vladan Matović-Kudro Pecanje Ribolov


Autor

Željko Dulanović

Više [+]

Diplomirao na FPN. Tokom tri decenije koliko je u novinarstvu, bio je dopisnik mnogih nacionalnih medija. Omiljene teme su mu iz života meštana planinskih sela, a duboko veruje da nema raja bez zavičaja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃