Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pomor ribe
  • 20.07.2021. 12:00
  • Kolubarski okrug, Divaci

U Kolubari uginulo više od pola tone ribe, zagađenje zahvatilo i rečni tok

Gotovo da nema godine, a da se u reci Kolubari ne dogodi pomor ribe. Proteklog vikenda uginulo je više od 600 kilograma, a ribolovci i meštani sumnjaju na ispuštanje amonijaka i fekalija.

Foto: Sanja Dovečer
  • 443
  • 94
  • 0

Meštani i članovi ribočuvarske službe izvukli su iz reke Kolubare oko 600 kilograma uginule ribe, u delu reke između sela Divaci i Mlađevo. Do pomora je došlo proteklog vikenda, a ribolovci koji su prijavili ekocid na terenu su zatekli gotovo crnu vodu punu pene na površini. 

"Na delu rečnog toka Kolubare kod Divaca zatekli smo najpre dosta uginule ribe, ali i one koja se borila za kiseonik", kaže koordinator ribočuvarske službe "Cassini fishing" Dušan Novokmet. Prema njegovim rečima, na licu mesta odmah su pozvali policiju iz Valjeva i Mionice, inspekcijske službe i tužilaštvo. Uzeti su uzorci vode, a uginula riba poslata je na analizu na Veterinarski institut u Beograd.

"Analizom vode na terenu utvrđeno je da u delu koji je bio zatrovan nije bilo kiseonika, a s obzirom na crnu boju same vode, analize u referntnoj laboratoriji će pokazati koje su otrovne materije ispuštene u reku".  

Moguć uzrok - ispuštanje amonijaka

Najviše uginule ribe bilo je u dužini od stotinak metara Kolubare, ali se strahuje da su toksične materije koje su ispuštene u reku zagadile možda čak i pet kilometara rečnog toka. I dva dana nakon pomora, mrtve ribe mogu da se vide pored obale. 

Uginulo je više od pola tone ribe

Nije prvi put da u ovom delu reke Kolubare dolazi do pomora ribe, zbog čega je i ribočuvarska služba uputila policiju i tužilaštvo na mogućeg počinioca. Ipak, kako ističe Novokmet, uzrok će pre svega morati da se otkrije analizom uzoraka vode, a u zavisnosti od toga šta nadležni budu pronašli, moći će da se utvrdi i ko je odgovoran za ovo nedelo. Nada se takođe da će na osnovu pribavljenih dokaza i tužilaštvo uraditi svoj deo posla. 

"Najviše je stradalo rečne ribe - skobalj, potom klen, mrena, a pronađeni su i uginuli primerci soma i sitne bele ribe. Sama procena je da je to više od pola tone", objašnjava naš sagovornik, dodajući da je Kolubara i njena obala u tom delu nepristupačna, voda nije dovoljno duboka pa nisu mogli da koriste čamac, a ulazak samo u ribarskim čizmama nije bio bezbedan zbog velike količine mulja. U svakom slučaju, ističe, šteta je ogromna.

Meštani sumnjaju, a nadležni imaju poslednju reč

Sa druge strane, meštani tvrde da su u reku ispušteni amonijak i fekalije sa obližnje farme i da to nije prvi put. Inspekcijski nadzor je, kako se nezvanično saznaje, izvršen na farmi "Stočar", ali za sada nema informacija da li je farma uzrok zagađenja i da li će biti pokrenut nekakav postupak protiv odgovornih za ovakav ekocid. 

Ispuštanje amonijaka kao mogući uzork ?!

Pre dve godine takođe je došlo do velikog pomora ribe, a tada se sumnjalo da je neko oprao cisternu u kojoj su bile hemikalije namenjene poljoprivredi. Ono što još predstavlja problem je drobljenje i ispiranje kamena zbog čega se voda zamućuje i smanjuje količina kiseonika, a taj problem je izražen naročito u periodima kada nema padavina i kada je nizak vodostaj.

Javnost i nadležni konstantno se upozoravaju na iskopavanje šljunka kao i na divlje deponije koje niču na samoj obali. Ova ekološka katastrofa uglavnom ostaje vest koja se pojavi u medijima, a iako ribolovci i građani traže da se krivci kazne, uglavnom se na kraju sve svodi na sumnju na potencijalne zagađivače za koje nema ni sudskog epilog ni kazne.  


Foto prilog


Tagovi

Pomor ribe Ekocid Nizak vodostaj Ispuštanje amonijaka Dušan Novokmet Zagađenje vodotoka Uginula riba Velike količine mulja


Autorka

Sanja Dovečer

Više [+]

Novinarka sa dvodecenijskim iskustvom. Upoznata sa stanjem i kretanjima u oblasti poljoprivrede na području Valjeva.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.