Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ribolovci Srbije
  • 10.02.2020. 09:00
  • Zlatiborski okrug, Nova Varoš

Sve se slabije kupuju godišnje dozvole za ribolov

Na vodama u Specijalnom rezervatu prirode "Uvac" ove godine pecaće se po starim cenama. Godišnja dozvola za sve kategorije je 5.000 dinara i sa njom se ne može pecati na drugim vodama. Cena dnevne i sedmodnevne dozvole, i ona iznosi 1.000, odnosno 2.000 dinara.

Foto: Julijana El Omari
  • 1.351
  • 92
  • 0

Sportski ribolovci iz Nove Varoši koji žele da pecaju na svim vodama na teritoriji svoje opštine moraće da izdvoje 12.000 dinara za kupovinu čak dve dozvole. Godinama je već tako. Sa osnovnom i skupljom mogu da pecaju samo na delu Lima kroz Bistricu, a sa onom jeftinijom na sva tri jezera u kanjonu Uvca i njihovim pritokama koji su pod specijalnim režimom zaštite. 

Na vodama u Specijalnom rezervatu prirode "Uvac" na kojima je prošle godine na plovak izlovljeno više od 15 tona ribe, ove će se pecati po starim cenama. Godišnja dozvola za sve kategorije je 5.000 dinara i sa njom se ne može pecati na drugim vodama, a nepromenjena je i cena dnevne i sedmodnevne dozvole, i ona iznosi 1.000, odnosno 2.000 dinara. Odlukom Ministarstva poljoprivrede cena godišnje dozvole za nacionalne parkove i zaštićena prirodna dobra određena je uredbom i kreće se u rasponu od 2.000 do 10.000 dinara, koliko košta dozvola za pecanje u zaštićenom području klisure reke Gradac. 

Veća prodaja dnevnih nego godišnjih dozvola

Na Uvačkom, Zlatarskom i Radoinjskom jezeru  prošle godine je pecao 521 ribolovac sa godišnjom dozvolom, dok je 407 njih imalo jednodnevnu, a 130 dozvolu za sedmodnevni ribolov

"Sportski ribolovci se polako vraćaju na naše vode, pa je tako na jezerima u kanjonu Uvca prošle godine bilo više od hiljadu ribolovaca sa urednim dozvolama. Nažalost, sve je manje onih koji imaju vremena za duži boravak na vodi, pa je zato iz godine u godinu sve teže prodati godišnje dozvole, ali je zato znatno povećna prodaja dnevnih i višednevnih dozvola. Po ovom pitanju nismo izuzetak, jer se isti trend beleži na svm vodama u Srbiji", kaže Novak Pejović, upravnik ribarskog područja Rezervata "Uvac".

Konstantno povećanje ribljeg fonda

U vodama ovog dela Srbije žive 24 riblje vrste, a prošle godine najviše se pecalo na Uvačkom jezeru. Prema podacima ribočuvarske službe „Rezervata Uvac“ sportski ribolovci su na tri jezera upecali ukupno 15.250 kilograma ribe. Najviše skobalja - 8.299 kilograma, a dobro su 'radili' i klen, smuđ, šaran, plotica, mrena, zlatovka. Upecano je i stotinak primeraka soma, od kojih je nateži vagao 25 kilograma.

"Rezultati nekoliko poslednjih moritoringa koje radi Institut za multidisciplinarna istraživanja iz Beograda, pokazuju konstantno povećanje ribljeg fonda u svim vodama. Oživela je i reka Vapa na Pešteru gde je do pre pet, šest godina bilo zabrinjavajuće stanje zbog zagađenja", kaže Pejović.

Srbija ima 15.000 hektara ribnjaka, a uvoz ribe godišnje košta 50 miliona evra

Riba je dobro radila i na Potpećkom jezeru na Limu koje samo manjim delom pripada opštini Nova Varoš. Na njemu se može pecati sa dozvolom za rekreativni ribolov koja važi za druga ribarska područija u Srbiji koja nisu pod posebnim režimom zaštite. Prema pravilniku Ministarstva poljoprivrede, godišnja dozvola za seniore koštaće 7.000 dinara. Stariji od 65 godina, žene i lica sa telesnim oštećenjem od 60 do 80 procenata godišnju dozvolu će kupovati upola cene, dok će za lica sa telesnim oštećenjem preko 80 odsto, osobe sa potpunim gubitkom radne sposobnosti, vojne invalide i civilne invalide rata sa telesnim oštećenjem od preko 60 procenata i maloletna lica, ona koštati 600 dinara. Dnevna dozvola naplaćivaće se 1.000, a višednevne dozvole 2.000 dinara, kao i na uvačkim jezerima.


Tagovi

Ribolov Sportski ribolovci Nova Varoš Pecanje Godišnja dozvola Uvac Lim Bistrica


Autor

Željko Dulanović

Više [+]

Diplomirao na FPN. Tokom tri decenije koliko je u novinarstvu, bio je dopisnik mnogih nacionalnih medija. Omiljene teme su mu iz života meštana planinskih sela, a duboko veruje da nema raja bez zavičaja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Kolarski radionici i mlađi član ide polako očevim stopama :)