Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj šarana
  • 18.03.2019. 16:00

Šta utiče na randman mesa šarana

Randman riba ekonomski je faktor čija je vrednost značajna kod svih tehnoloških operacija vezanih za preradu ribe. Iskazuje se kao odnos primarno obrađenog trupa u odnosu na masu trupa žive ribe i značajno je povoljniji od randmana kod ostalih vrsta životinja. Od njega direktno zavisi ekonomičnost proizvodnje i neopravdano je zanemaren kao parametar u raznim istraživanjima.

Foto: Bigstockphoto/branexserbia
  • 2.883
  • 26
  • 0

Uzgoj šarana (Cyprinus carpio L.) predstavlja posebnu vrstu intenzivne proizvodnje ribe. Odlikuje se malim početnim ulaganjima, koja su potrebni za izgradnju ribnjaka (najbolje kaveznog), uzgoj ne zahteva veliko angažovanje radne snage i obezbeđuje veliku proizvodnju po jedinici zapremine.

Izbor lokacije od velikog je značaja jer utiče na ekonomsku isplativost, proizvodnju mesa, ali i smrtnost šarana. U odnosu na druge uzgojne sisteme, utvrđeno je da u kaveznom sistemu mortalitet riba može značajno da varira. U slučaju odstupanja vrednosti parametara kvaliteta vode od optimalnih - gubici u proizvodnji mogu da nastupe brzo.

Prednosti kaveznog tipa uzgoja šarana

Prednost kaveznog sistema gajenja ogleda se u olakšanoj mogućnosti praćenja zdravstvenog stanja ribe, na vreme mogu da se uoče znaci eventualnih bolesti. Na ovaj način utiče se i na smanjeno zagađenje vodenog ekosistema (u kome je kavezni sistem postavljen), što se može sprečiti uvođenjem zaštitnih sistema.

Kavezni sistem za razvoj ribarstva

Zahtevi modernog tržišta sve više su usmereni ka prerađenoj ribi, odnosno, ka filetima. Uklanjanjem kože i odstranjivanjem unutrašnjih organa i sitnih kostiju, fileti šarana i ostalih ciprinida (koje se gaje zajedno sa šaranom), postaju visokovredni obroci, koji se lako i brzo spremaju.

Uz poštovanje načela dobre prakse, održavanjem kvaliteta i čistoće vode i uz optimalnu izbalansiranu ishranu, koja je prilagođena starosnoj grupi uzgajanog šarana, gubici u proizvodnji i smrtnost ribe, mogu značajno da se smanje.

Randman - pokazatelj isplativosti proizvodnje

Randman riba ekonomski je faktor čija je vrednost značajna kod obavljanja svih tehnoloških operacija vezanih za preradu. Iskazuje se kao odnos primarno obrađenog trupa u odnosu na masu trupa žive ribe. Od njega direktno zavisi isplativost proizvodnje i neopravdano je zanemaren kao parameter u raznim istraživanjima.

Razlika u randmanu između različitih linija i njihovih hibrida, javlja se zbog različitog oblika, dužine glave, debljine i širine tela. On je značajno povoljniji od randmana kod ostalih vrsta životinja. Odnos jestivog i nejestivog dela trupa ribe može značajno da varira u zavisnosti od vrste, mase i veličine ribe i sezone ulova.

Nezaobilazan parametar kod prerade ribe

Neophodno je poznavanje randmana u svim tehnološkim operacijama kod prerade ribe. Od njega direktno zavisi ekonomska održivost proizvodnje. Međutim, kada se rade neka značajna istraživanja na temu proizvodnje ribe i mesa, randman kao značajan faktor, nije toliko zastupljen.

U Srbiji se gasi sve više ribnjaka

U Srbiji je ova prerađivačka industrija prilično nerazvijena iz razloga što nedostaju sirovine za preardu i što se uglavnom sva riba prodaje u svežem stanju.

Šta sve utiče na randman

Pretpostavlja se da se razlike u randmanu između različitih hibrida šarana, mogu pripisati razlikama u veličini i obliku njihovog tela, kao na primer veličina glave, dužina, širina ili obim tela. Kod šarana je poželjno da bude visok odnos širine i dužine tela.

Tokom procesa domestikacije (prilagođavanja), ova riba značajno je promenila svoje morfološke karakteristike. Oblik tela, pokrivenost krljuštima ili veličina usta, značajno se razlikuju kod domaćeg šarana nego kod divljeg. Manje krljušti i kraća creva, doprinose smanjenju količine otpada, a samim tim povećavaju randman.

Pol ribe takođe utiče na njegov procenat, tako da primena genetike takođe ima veliki uticaj na potencijalno povećanje randmana.

Pravilna ishrana povećava randman

Poželjno je da u ishrani šarana bude zastupljena peletirana, kompletna smeša jer se tako povećava i masa fileta. Ovaj način ishrane bolji je od ishrane u kojoj dominiraju žitarice. Razlog tome je što ishrana žitaricama utiče na povećani udeo masti u mišićnom tkivu. Ovo direktno utiče na povećanu iskorišćenost trupa, ali takođe dolazi i do većeg nakupljanja masti oko unutrašnjih organa, što na kraju utiče na povećanu količinu otpada. Prilikom čišćenja, otpad može da sadrži sve delove tela zajedno ili samo neke poput na primer glave, kože, krljušti, creva ili peraja.

Krajnji rezultat ishrane žitaricama, manji je randman u odnosu na šarana koji je hranjen peletiranim kompletnim krmnim smešama. Ishrana koja je obogaćena visokom energetskom vrednošću, ima značajan uticaj i na hemijski sastav ribe, ali i na procenat jestivih delova. Riba skladišti višak energije iz hrane prvenstveno kao masne naslage u različitim delovima tela, u zavisnosti od vrste i hibrida.

Stanje ribarske proizvodnje u Srbiji

Postavlja se pitanje opstanka proizvodnje ribe u Srbiji, u čijoj strukturi, šaran učestvuje sa najvećim udelom jer je cena koštanja proizvodnje šarana veća od cena šarana u veleprodaji.

Akvaponika - novi pomak u proizvodnji biljaka i ribe

Da bi se unapredila proizvodnja i plasman ribe na tržištu, potrebno je razmisliti i o drugim slatkovodnim vrstama koje bi bile interesantne na domaćem, ali i na tržištu zemalja EU.  


Tagovi

Uzgoj šarana Randman mesa Prerada ribe Fileti šarana


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sadnice ribizle spremne za sadnju.