Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oprečni stavovi
  • 11.01.2022. 11:30
  • Tuzlanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Lukavac

Šta je sa smuđem iz jezera Modrac - smije li se konzumirati ili ne?

U analiziranom uzorku ribe smuđ utvrđeno je bioakumuliranje olova i žive. Zbog visokih koncentracija navedenih teških metala, ovu vrstu ribe nije preporučljivo koristiti za ljudsku ishranu. U SRD "Smuđ" tvrde drugačije

Foto: Depositphotos/kav777
  • 920
  • 32
  • 0

Analiza kvalitete vode jezera Modrac, ukazuje na visoku koncentraciju ukupnog fosfora i azota što indicira da se ovo jezero nalazi u trofičnom stanju. Pokazalo je ovo ispitivanje izvršeno u okviru projekta “Voda za sve!“, koji implementira Centar za ekologiju i energiju, a finansira Evropska unija.

Dokumentom su prikazani rezultati analize općih, organskih i neorganskih parametara, kao i analiza sadržaja teških metala u ribi iz jezera Modrac.

"U analiziranom uzorku ribe smuđ utvrđeno je bioakumuliranje olova i žive. Zbog visokih koncentracija navedenih teških metala, ovu vrstu ribe nije preporučljivo koristiti za ljudsku ishranu“, istakao je autor studije dr.sc. Abdel Đozić, dipl.ing.tehn, tokom predstavljanja rezultata ispitivanja u decembru prošle godine.

Sumnja ribolovaca

Navedeno je i kako je u ranijim istraživanjima, utvrđeno bioakumuliranje olova, nikla i kadmija u babuški što ukazuje na prisustvo teških metala u ihtiofauni tog jezera.

Nakon objave ovih podataka Sportsko ribolovno društvo "Smuđ", koje je, pored ostalog, odgovorno i za zaštitu ribe, poduzelo je određene mjere u cilju utvrđivanja osnovanosti ovih navoda.

Zatražena je kompletna dokumentacija od Centra za ekologiju i energiju vezana za uzorkovanje i analizu ribe te su, kako ističu, utvrdili da se u izvještaju navode standardi za analizu otpadnih voda, a ne ribe, kao i da nije navedeno odakle je uzet uzorak smuđa.

Nova analiza

Ovo ribolovno društvo je također izvršilo uzorkovanje ribe preko ovlaštene ustanove JU Gradska veterinarska stanica Tuzla, a koji je proslijeđen Federalnom agromediteranskom zavodu u Mostaru. Prema rezultatima ove analize, utvrđeno je da su zasićenja teškim metalima u referentnim vrijednostima.

"Raduje nas da vam možemo predstaviti nalaz ribe smuđ, koji je apsolutno ispravan za konzumaciju, a koji ćemo dostaviti i Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove TK, u cilju potpune zaštite građana koji konzumiraju ribu iz jezera Modrac“, saopćili su iz SRD "Smuđ".

Polemika u komentarima

Dakle, dvije analize pokazale su oprečne rezultate. Iz Centar za ekologiju i energiju nisu se oglašavali povodom ispitivanja koje je provedeno po inicijativi ribolovnog društva. 

Međutim, na društvenim mrežama rasprava se itekako vodi. S jedne strane iskazuje se negodovanje jer bi Centar za ekologiju i energiju Tuzla trebao pronaći i otkloniti uzrok zagađenja, a ne tražiti ga u "finalnom proizvodu", tj. vodi i ribi. S druge, pojedini ipak vjeruju prvobitnom nalazu.

"Dokaz ispitivanja argumentirano pokazuje da u uzorku ribe ima 6 puta više žive od dozvoljenog i to je dovoljno da je narod ne konzuminira", napisao je Mehmed Siranović u komentaru ispod saopćenja SRD "Smuđ".


Tagovi

Smuđ Ribolov Modrac Riba Smuđ iz Modraca Analiza vode


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.