Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biomimikrija
  • 27.12.2016. 07:30

Smeđa alga na plovilima čuva morski ekosustav?

Molekule smeđe alge ne ubijaju morske organizme za razliku od drugih boja, nego ih odbijaju i na taj način sprječavanju njihovo vezivanje za trup broda.

Foto: Facebook/Institut oc
  • 1.568
  • 158
  • 0

Vlasnici plovila bi u budućnosti mogli imati potpuno ekološku boju uz pomoć biomimikrije. Kvalitetno održavanje ima veliki utjecaj na dugovječnost plovila, ali isto tako ono što koristite tijekom održavanja ima utjecaj na morski ekosustav. Troši se mnogo novca na boje, ali te boje sadrže teške metale koji putem lanca ishrane mogu završiti i na našem stolu.

Nažalost agencije za zaštitu okoliša ne vode mnogo računa o ovom problemu. Imajući u vidu koliko je razvijen morski turizam, koliko se često krstari po Mediteranu utjecaj i nije zanemariv. Većina tih boja sadrži bakar i biocide, međutim bakar se taloži u sedimentu i nema mnogo studija o utjecaju koje veće akumilacije bakra imaju na morski ekosustav.

Ključ je u algama

Prema nekim starijim izvještajima, ono što zapravo povećava antivegetativno djelovanje smanjuje fotosinezu u morskom ekosustavu i na taj način ima negativan utjecaj. Proizvodnja u potpunosti ekoloških boja je skupa i dugotrajna, ali na Oceanografskom Institutu Paul Ricard su došli do saznanja da je ključ u algama koje na potpuno prirodan način mogu spriječiti vezivanje mikroorganizama.

U razgovoru sa molekularnim biologom Robertom Bunetom koji aktivno radi na ovom problemu saznali smo da nema studija o utjecaju antivegetativnih boja na Mediteran te da se samim time i ne zna kolika je šteta od ovih premaza načinjena, ali da su studije širom svijeta pokazale da postoji negativan utjecaj ovih boja.

Oni su za ovo istraživanje odabrali smeđu algu Taonia atomaria, jer njene molekule koje su izolirali uz pomoć biotehnologije pokazuju antivegetativno djelovanje.

Boja koja oponaša prirodu

Mnogi na pomisao o kombinaciji biotehnologije i ekosustava imaju dozu skepticizma, ali u slučaju realne primjene ovih boja ne bi bilo opasnosti po morski ekosustav, jer bi boja bila zasnovana na biomimikriji, odnosno na oponašanju prirode. Cilj je pronaći rješenje u prirodi i samim tim smanjiti negativna djelovanja biocida.

Molekule ove alge ne ubijaju morske organizme za razliku od drugih boja, nego ih odbijaju i na taj način sprječavanju njihovo vezivanje za trup broda. Međutim, kako nam ovaj molekularni biolog kaže, primjena u realnom životu još uvijek nije moguća, jer je cijeli proces od izolacije do testiranja vrlo težak i skup posao.

Procjenjuje se da će globalno tržište antivegetativnih premaza do 2021. dosegnuti čak 9.2 milijardi dolara. Glavno pitanje je koliko će to doprinijeti ugroženosti morskog ekosustava i čemu se ribari mogu nadati u budućnosti?

Foto: Facebook/Institut océanographique Paul Ricard


Tagovi

Boja za čamce Smeđa alga


Autorica

Marija Boljevic

Više [+]

Po zanimanju specijalistica zaštite životnog okoliša, kao znanstvena novinarka radi više od 5 godina. Članica je Balkanske mreže znanstvenih novinara, a predsjednica je Udruge znanstvenih novinara Crne Gore.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]