Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ribolov
  • 16.08.2018. 08:15

Ribolovci ostaju bez plena na Savi i Kolubari

Mnogo kišnih dana tokom leta uticalo je na to da ovi meseci ne pogoduju ni kupačima, a ni ribolovcima. Bez obzira na trenutno visoke temperature, ribe u rekama je malo, a ribolovci najčešće ostaju bez plena.

Foto: Pixabay/Creative Commons
  • 647
  • 17
  • 0

Leto sa puno kišnih dana mnogi ne pamte. Oni koji su želelei da se ove godine okupaju u Savi, baš zbog lošeg vremena nisu bili u prilici da svaki dan dođu do reke. Ni ribolovci nisu imali sreće, tako da su uglavnom izvlačili prazne mreže

"Gledajući unazad, samo je maj bio povoljan mesec, ukoliko izuzmemo psolednjih nekoliko dana. Kupači su mogli da iskoriste lepo vreme i da se okupaju u Savi i Kolubari. Ostalih meseci kiša je gotovo svakodnevno padala, tako da je to uticalo i na povećanje vodostaja reka, što nije godilo kupačima. Ribolovci su se u maju mogli pohvaliti dobrim ulovom dozvoljenih vrsta. Međutim, kako je voda krenula svakodnevno da varira, da opada, i da nadolazi, riba se nije najbolje snašla, te i nije osećala veliku potrebu za hranom. Bilo je dosta soma kod ušća Kolubare na 27 km", ističe Milomir Marinović, ribočuvar u JP Srbija šume.

Početkom avgusta situacija se nije drastično promenila, te ribolovci koji pecaju belu ribu i šarana, nemaju naročito uspeha.Voda je mutna, te ne postoji mogućnost da i sama riba primeti mamac.

Krivolova sve manje

Redak je slučaj da je neko od ribolovaca, bar na Kolubari i Savi, peca bez dozvole, a elektro ribolova nema. Zaposleni u Srbija Šumama nedavno su izdali i brošuru za ribolovce u kojoj se nalaze brojna upustva.

"Kontrole su pojačane, i krivilova nema. Desi se da mreža ne bude postavljena pravilno, ali ništa više od toga. U brošuri se nalaze fotografije vrsta riba, kada je lovostaj, kao i koja je dozvoljena dužina", kažu u Srbija Šumama.

Ova brošura se deli svim ribolovcima, a nadležni apeluju na građane da ne ostavljaju smeće za sobom i ne zagađuju životnu sredinu.


Tagovi

Riba Ribolovci Sava Kolubara Vodostaj Kišno leto Krivolov


Autorka

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirani novinar, dete sa sela i entuzijasta u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.