Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rijeka Spreča
  • 03.05.2018. 10:30

Ribolovci: Nadležni, hitno preduzmite mjere za umanjenje štete nakon ekološke katastrofe na Spreči

Ribolovci traže i utvrđivanje odgovornosti, sankcionisanje odgovornih i preduzimanje mjera za adekvatnu nadoknadu štete izazvane ovom ekološkom katastrofom.

Foto: Facebook/Regija Doboj vijesti
  • 521
  • 27
  • 0

Sportsko ribolovno društvo "Riba" iz Bijeljine je zbog razmjera posljedica izlivanja otrovnih materija u rijeku Spreču pozvalo sve nadležne u Republici Srpskoj na hitno preduzimanje mjera za umanjenje štete nakon ove ekološke katastrofe.

"Nakon širenja zagađenja u rijeku Bosnu, sa mogućnošću da se zagađenje proširi i rijekom Savom, pozivamo sve nadležne organe, inspekcijske službe i institucije u Republici Srpskoj da neodložno preduzmu sve zakonom predviđene mjere u cilju umanjenja štetnih posledica", navodi se u saopštenju. 

Hitno sazvati vanredne sjednice nadležnih organa

Ribolovci traže i utvrđivanje odgovornosti, sankcionisanje odgovornih i preduzimanje mjera za adekvatnu nadoknadu štete izazvane ovom ekološkom katastrofom, navodi Arena TV

Zagađena rijeka Spreča i 10 ha poljoprivrednog zemljišta

Bijeljinsko udruženje pozvalo je i najodgovornije u rukovodstvu Sportskog ribolovnog saveza Republike Srpske da neodložno i hitno sazovu vanredne sjednice nadležnih organa saveza kako bi se raspravljalo isključivo o ovom zagađenju. 

"Smatramo da je ovo već moralo biti učinjeno kako bi sa svoje strane ovaj savez, što mu je i obaveza, što više mobilisao javnost, medije i građanstvo da što brže i adekvatnije reaguju u pokušaju da se umanje posljedice ove ekološke katastrofe", zaključuje se u saopštenju. 

Dežurne službe su zaustavile curenje 

Opštinski Štab civilne zaštite Lukavac proglasio je stanje tehničko-tehnološke nesreće zbog akcidenta na odlagalištu taloga "Bijelo more" preduzeća "Šišedžam soda Lukavac" koji je izazvao zagađenje okolnog zemljišta i rijeke Spreče. 

Podsjećamo, nasip je pukao 27. aprila, nakon čega je određena količina bazne materije iz ove taložnice poplavila obližnje zemljište, a dio je završio u vodotoku Spreče. 

Proteklih dana dežurne službe potpuno su zaustavile curenje i u toku je sanacija pukotine na nasipu.


Tagovi

Ekološka katastrofa Spreča Zagađenje


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.