Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dunav
  • 31.03.2017. 08:00

Ribokradice pustoše vojvođanske vode

Ribolovci koji pecaju na Dunavu od Bezdana do Bogojeva upozoravaju na to da je situacija u vezi sa ribljim fondom vrlo loša. Ribe je sve manje, a na to kako tvrde, utiču ribokradice, privredni ribolov, ali i loša kontrola pojedinih ribočuvarskih službi.

Foto: emzepe / Flickr
  • 3.858
  • 183
  • 0

Pecaroši iz Bogojeva skoro svakog dana odlaze na dobro poznata mesta na reci, ali uglavnom se vraćaju praznih čuvarki. Kulsko odmaralište, apatinska Staklara i Dunavac su mesta gde je ranije ulov bio gotovo siguran, međutim sada to više nije tako. Problem je kako kažu ribari, a prenosi RTV, to što su se ribokradice toliko osilile da se mnogi od njih plaše da će taj deo Dunava ostati bez ribljeg fonda.

Ribari zabrinuti za stanje ribljeg fonda

Ribolovac Toma Ćirić tvrdi da je ribe manje nego što je bilo nekada. On kaže da su ranije ulovi bili izuzetni, a danas treba ozbiljno da se pomuči da bi ulovio jednog soma od 2-3 kile. Ponekad se dogodi da uhvati po dva ili tri primerka, ali je to vrlo redak slučaj.

Njegov kolega Tibor Galamboš ističe da je stanje ribljeg fonda sada znatno lošije nego pre 10,12 godina. Prema njegovim rečima, na to veoma utiču ribokradice. Nekoliko puta i sam ih je zaticao u krivolovu, odnosno kako grabuljaju.

Pecaroši: Privredni ribolov doprinosi smanjenju riblje populacije

Ribari upozoravaju na to da na vojvođanskim vodama ima mnogo profesionalnih ribara. Oni smatraju da bi nadležni trebalo da ograniče izdavanje dozvola za privredni ribolov, kao što je u susednoj Hrvatskoj.

Koordinator za sertifikaciju šume i životnu sredinu Miljan Velojić naglašava da je na Dunavu od Bezdana do Bogojeva lane prodato sedam dozvola za privredni ribolov za sve alate i jedna dozvola za bućku. Za to područje nadležna je ribočuvarska služba Šumskog gazdinstva Sombor pozicionirana na dve šumske uprave u Bačkom Monoštoru i Apatinu.

Lošoj situaciji doprinosi slaba kontrola

S druge strane, ribolovac Nikola Demiter, koji na Dunavu kod Bogojeva peca od 1951. godine, tvrdi da kontrola privrednih ribara nikada nije bila slabija. On dodaje da je to jedan od razloga za drastično smanjenje riblje populacije u tim vodama. Demeter napominje da su apatinski ribočuvari pecarošima ostavili broj telefona na koji mogu da prijave sumnjive radnje na vodi. Međutim, kako on kaže, čuvari se na prijave nisu odazivali, pod izgovorom da nemaju dovoljno čamaca ili benzina za intervenciju.

Ugrožene i grabljivice

Nezvanični podaci pokazuju da se svake godine na Dunavu od Bezdana do Bogojeva izvadi oko 100 tona bele ribe, zbog toga za grabljivice ostaje manje hrane, pa se prirodno smanjuje i njihov broj. Rešenja problema su prema mišljenju ribara ograničenje dozvola za privredni ribolov, kao i rigorozna kontrola. To bi smanjilo nekontrolisan izlov i doprinelo obnovi ribljeg fonda.

Foto: emzepe / Flickr


Izvori

RTV


Tagovi

Ribarstvo Riba Dunav Bogojevo Apatin Vojvodina Krivolov Riblji fond Sombor Toma Ćirić Miljan Velojić Tibor Galamboš Ribočuvarska služba


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.