Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kraj lovostaja
  • 15.02.2021. 15:00

Ribari kreću u lov na sitnu plavu ribu, ulovimo svaku drugu srdelu u EU

Naši ribari ulove čak 50,9 posto ukupnog ulova srdele u EU, kaže dr. sc. Neven Bosnić. Imamo li ijednu drugu privrednu djelatnost u kojoj je Hrvatska tako značajna?

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
  • 3.528
  • 445
  • 0

Nakon mjesec i pol dana danas prestaje lovostaj na sitnu plavu ribu. Već sutradan, u utorak 16. veljače, kad padne mrak plivaričari će isploviti na more i zasvijetliti u potrazi za srdelama i inćunima. Ove zime lovostaj je trajao od 1. siječnja do 15 veljače, kraće nego prijašnjih godina kada se protezao na dva, ponekad i dva i pol mjeseca.

Ali, kad se sve zbroji i oduzme ribari i neće puno profitirati.

Ograničenja u veljači

Naime, tijekom božićnih i novogodišnjih blagana, rijetki su koristili produžetke do kraja prosinca. Prvi izlazak na more nakon lovostaja neće dugo trajati. Već u subotu 26. veljače će opet na vez jer počinju noći punog mjeseca. Noći svijetle pa plivaričari ne mogu loviti. Iz Uprave za ribarstvo podsjećaju da je, sukladno važećim odredbama Pravilnika o ribolovnim mogućnostima u gospodarskom ribolovu na moru okružujućom mrežom plivaricom-srdelarom sljedeća regulacija:

  • do 15. veljače u 24:00 na snazi je razdoblje privremene obustave ribolova okružujućom mrežom plivaricom – srdelarom
  • u razdoblju od 16. veljače u 12:00 sati do kraja veljače na snazi je ograničenje ukupnog ulova svih vrsta po plovilu koje iznosi 40 tona.
  • počevši od ožujka ograničenje ulova po plovilu po mjesečnim razdobljima svih vrsta iznosi 100 tona.

Podsjećaju i da su plovila duljine od 12 do 18 m koja su zainteresirana za rad u dijelovima kanalskih područja, dužna do 10. ožujka dostaviti Iskaz interesa.

Ribari smatraju da ograničenja u veljači i nisu potrebna jer su u zimskim mjesecima ulovi skromniji, manje je radnih dana pa ako potraju i vremenske neprilike teško da bi I bez ograničenja ijedan brod uspio uloviti više od 40 tona ribe. Bilo kako bilo, ljubitelji plodova mora zaželjeli su se plave ribe koja je i cjenovno najprihvatljivija. Ribari je na veliko prodaju po pet kuna, a na ribarnicama dostiže 20, a one veće i do 30 kuna za kilogram.

Ulovimo svaku drugu srdelu u EU

Srdela je uobičajena za Mediteran i otprilike šezdeset posto cjelokupnog izlova ribe odnosi se upravo na srdelu. Unatoč oganičenjima, naši ribari vjeruju da će i ove godine ostvariti dobre ribolovne rezultate. Ponoviti lanjske kada su, unatoč ograničenjima koje u sklopu zajedničke ribarstvene politike nameće Europska komisija, ulovili oko 60.000 tona srdela i inćuna. Od ukupnog ulova u EU svaku drugu srdelu ulove hrvatski ribari, izračunao je doktor ribarstva Neven Bosnić.

Naši ribari ostvare 26,3 posto ulova srdele i 3,6 posto ulova inćuna na Sredozemlju i čak 50,9 posto ulova srdele u EU te 13,8 posto ulova inćuna u EU. "Imamo li ijednu drugu privrednu djelatnost u kojoj je Hrvatska tako značajna?", pita dr.sc. Bosnić i dodaje kako sektor ribarstva daje značajan doprinos nacionalnom BDP-u. Zapošljava 14.000, a doda li se i znatan broj sezonskih radnika u ovom sektoru kruh zarađuje približno 25.000 osoba.


Tagovi

Lovostaj Sitna plava riba Ulov Ograničenja


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]