Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Predan rad
  • 19.06.2022. 09:00
  • Zvornička regija, Republika Srpska, Srebrenica

Riba iz Srebrenice uskoro bi mogla na evropsko tržište - nema problema s krizom

Vlasnik kompanije, Milorad Obradović, kaže da je prije šest godina na ovom lokalitetu izgrađen novi objekat za preradu ribe kapaciteta 1.500 tona godišnje

Foto: Sakib Smajlović
  • 238
  • 26
  • 0

Fabrika za preradu ribe "M. Eko fish" iz Bujakovića, mjesne zajednice Skelani, je porodična firma koja se od 1999. godine bavila uzgojem kalifornijske pastrmke na predivnoj planinskoj Bujakovića rijeci, pedesetak kilometar od Srebrenice. Preduzeće su osnovali 2015. godine te posjeduju savremenu liniju za preradu ribe. 

Kvalitetnom proizvodnjom i preradom, još 2017. godine, stekli su uslove za izvoz na tržište Evropske unije.

Moderan pogon      

Vlasnik kompanije, Milorad Obradović, kaže da je prije šest godina na ovom lokalitetu izgrađen novi objekat za preradu ribe kapaciteta 1.500 tona godišnje. Vizija je razvoj uzgojnih i prerađivačkih kapaciteta i skori izlazak na evropsko tržište. 

"Svojim predanim radom smo uspjeli da izgradimo moderan pogon za proizvodnju i preradu ribe. Lokacija ribnjaka i način uzgoja obezbjeđuju nam optimalne ekološke uvjete za uzgoj zdrave ribe. Prilikom obrade i pakovanja proizvoda poštujemo sve zakonske propise i standard HACAP za koje imamo sertifikat", pojasnio je Obradović za Agroklub.

Zbog nedostatka vode bili prinuđeni ugasiti ribogojilište (Foto: M. Eko fish)

Naglašava kako je njihova misija da iskoriste ono što je priroda dala te kupcima serviraju zdrav i ekološki čist proizvod, po čemu su poznati u regionu. Sve proizvode pripremaju tri stalno uposle radnika u moderno izgrađenom pogonu, uz svakodnevne higijensko zdravstvene preglede eminentnih institucija.    

"Prerađena riba ide u vakumirano pakovanje po tri komada u jednu kesu. Tu su i riblji fileti i dimljena riba. Sve to odmah ide u hladnjaču odakle se plasira na tržište. Zahvaljujući kvalitetu, blagovremenoj isporuci i cijeni u ovoj ekonomskoj krizi nemamo tržišnih problema, što nam omogućava zavidno poslovanje", istako je Obradović.

Zbog vode ugasili ribnjak

U krugu ove fabrike postoji ribnjak za uzgoj ribe od 18.000 komada, koji je bio u funkciji sve do nastanka problema s vodom iz Bujakoviča rijeke. Zbog izgradnje vodovoda za naselja, u ljetnim mjesecima nivo vode je znatno manji, a u jesenjim do ovog ribnjaka i ne dolazi.

"Stoga smo bili prinuđeni ugasiti ribogojilište, a svježu ribu kupujemo od uzgajivača ribe iz cijele BiH", kaže Obradović, nadajući će problem vode iz pomenute rijeke biti riješen.

Sušenje ribe na tri načina - hladno, polutoplo i toplo

U njihovoj ponudi se može naći pastrmka, Salmo trutta – morpha fario, riba brzih i hladnih planinskih rijeka i ledničkih i vještačkih jezera. Nude je očišćenu, vakumiranu, dimljenu ili u filetima, kao i losos pastrmke. Također rade i sa šaranom, smuđem, somom, norveškim lososom, skušom, bijelom sibrom, skobaljem. 


Fotoprilog


Tagovi

M. Eko fish Srebrenica Pastrmka Milorad Obradović Skelani Prerada ribe Izvoz ribe


Autor

Sakib Smajlović

Više [+]

Ekonomski tehničar, dugogodišnji novinar Oslobođenja i Dnevnog avaza. U svom novinarskom radu pisao je o poljoprivredi i stočarstvu srebreničke regije.