Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Taraš
  • 17.10.2017. 10:15

Prva srpska ribarska zadruga

Cilj zadruge: jeftinija hrana, riblja mlađ, unapređivanje tehnologije proizvodnje i zapošljavanje novih radnika.

Foto: Pixaline / Pixabay
  • 927
  • 89
  • 0

Prva srpska ribarska zadruga osnovana je u mestu Taraš kod Zrenjanina. Osnivač je Milorad Krstin, koji je napravio ribnjak na 12 hektara, a koji je moguće proširiti do 17 hektara. Očekuje da će se uključiti i drugi:

"Nazovimo tu zadrugu kao Asocijaciju svih vlasnika ribnjaka. Imaćemo neku jačinu, težinu prema Vladi, a imaćemo i prema tržištu i prema izvozu. Ne smemo da dozvolimo da se gase ribnjaci, kao što su već počeli".

Trenutni prinos ribe na domaćim ribnjacima je prosečno oko 1.200 kilograma po hektaru, a trenutnih 14.000 hektara pod slatkovodnim ribnjacima se može višestruko povećati.

Važna zdravstvena zaštita ribe

Kako prenosi RTS, najznačajniji zadatak svakog ribnjaka u budućnosti je unapređenje zdravstvene zaštite ribe. Zato bi ova zadruga mogla da obezbedi veterinara ili stručnjaka, koji bi o tome vodio računa za više ribnjaka istovremeno.

"Kada bi spojili tehnološki, veterinarski i zdravstveni deo, dobili bismo bolji kvalitet ribe, uspešniju proizvodnju i veći prinos po hektaru, tako da bi konačno proizveli 3.000 kilograma po hektaru, bez ikakvih problema", kaže Radivoje Lackov, rukovodilac proizvodnje.

Foto: Pixaline / Pixabay


Izvori

RTS


Tagovi

Milorad Krstin Radivoje Lackov Taraš Zadruga Ribnjak


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Božanski cvetovi žutog narcisa.