Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FAO
  • 30.07.2017. 09:00

Potrošnja ribe na rekordnoj rizini - 20 kg/stanovniku!

Svijet je postigao rekord - godišnja potrošnja ribe iznosi 20 kg po glavi stanovnika!

Foto: bled
  • 1.269
  • 61
  • 0

Godišnja rekordna potrošnja ribe u svijetu od 20 kilograma po glavi stanovnika rezultat je bolje situacije u akvakulturi i smanjenju otpada, stoji u izvještaju Agencije UN za hranu i poljoprivredu (FAO).

Prvi put se jede više uzgojene ribe nego li divlje. Ipak, stručnjaci upozoravaju da je razina izlova ribe neodrživa.

"Biološki održiv udio ulova ribe pao je sa 90% u 1974. godini na 68,6% u 2013 godini. Prema tome, 31,4% ribe je izlovljeno na biološki neodrživ način", rekao je direktor Odjela za ribarstvo FAO-a Manuel Barange.

Prema podacima FAO-a, šezdesetih godina prošlog stoljeća prosječan čovjek jeo je godišnje 9,9 kilograma ribe, a devedesetih godina 14,4 kilograma.

U izvještaju se navodi i da oko 57 milijuna ljudi živi isključivo od ribolova, a da je 80% njih u Aziji. 12% stanovnika u svijetu radi u ovoj industriji. Kada je riječ o trgovini ribom, ona je '60 godina iznosila osam milijardi dolara, a prije tri godine 148 milijardi dolara.

Foto: bled05/Pixabay


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednica portala, diplomirana novinarka i ljubiteljica prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]