Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Međunarodni simpozijum
  • 20.06.2016. 15:30

Počinje naučni skup o očuvanju koralnih grebena

Više od 2.000 naučnika i kreatora politike okupili su se na Havajima kako bi našli način da zaustave nestajanje koralnih grebena usled globalnog zagrevanja.

  • 72
  • 3
  • 0

Više od 2.000 naučnika i kreatora politike okupili su se na Havajima kako bi našli način da zaustave nestajanje koralnih grebena usled globalnog zagrevanja.

Međunarodni simpozijum počinje danas, 20. juna 2016., a učesnici će pokušati da naprave sveobuhvatni plan za očuvanje koralnih grebena. Suočeni s posledicama klimatskih promena i višedecenijskim uništavanjem koralnih grebena širom sveta, najbolji svetski pomorski naučnici se bore da nađu politička i finansijska sredstva da zaustave nestajanje tih veoma važnih ekosistema.

Višegodišnje izbelivanje slabi korale

Korali iz godine u godinu sve više blede, što je uzrokovano porastom temperature okeana zbog globalnog zagrevanja i prirodnog fenomena zvanog El Ninjo, ali i zbog zagađenja okeana. Korali koji blede mogu da se oporave, ali višegodišnje izbeljivanje slabi organizme i povećava rizik od umiranja.

Važna uloga korala u biodiverzitetu

Koralni grebeni imaju veoma važnu ulogu za mnoge morske vrste, a po biodiverzitetu i važnosti za ukupan ekosistem mogu da se porede s kišnim šumama. Mnoge priobalne turističke destinacije imaju velike ekonomske koristi od koralnih grebena, jer privlače brojne ronioce i donose milijarde dolara godišnje.

Grebeni takođe štite kopno od podizanja nivoa mora, neki korali imaju lekovita svojstva, prirodno su stanište za većinu riba koje ljudi jedu, a neke ostrvske zemlje se gotovo u potpunosti oslanjaju na koralne grebene u svakodnevnoj ishrani.


Izvori

beta.rs


Tagovi

Koralni greben Biodiverzitet Globalno zagrevanje Zagađenje okeana Međunarodni simpozijum

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D