Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prva tuna u 2017
  • 07.01.2017. 13:30

Plavoperajnu tunu tešku 210 kg platio 605.000 eura!

Na tradicionalnoj novogodišnjoj dražbi u Tokiju, šestu godinu zaredom Kiyoshi Kimura izdvojio je pozamašan iznos za prvu plavoperajnu tunu ulovljenu u novoj godini.

Foto: youtube.com
  • 3.393
  • 358
  • 0

Prva plavoperajna tuna ulovljena u 2017. prodana je za 605.000 eura! Naime, visoku cijenu, riba teška 210 kilograma, postigla je na tradicionalnoj novogodišnjoj aukciji na tržnici Tsukiji u Tokiju.

Kao i prethodnih pet godina ranije, najvišu je cijenu ponudio vlasnik lanca restorana Sushizanmai, Kiyoshi Kimura, piše telegraph. Inače, to nije najviša cijena postignuta za tu vrstu tune. Rekord iz 2013. iznosio je 1,26 milijuna eura. Platio ju je također Kimura, a sve kako cijenjena riba ne bi završila u nekom od restorana u Hong Kongu.

Uz tradicionalnu novogodišnju, na tržnici koju dnevno posjeti više od 40.000 osoba, odvijaju se i dnevne dražbe. Međutim, ovo bi mogla biti posljednja novogodišnja dražba na Tsukijiju, povijesnoj tržnici u središtu glavnog grada Japana jer bi trebala biti premještena dalje u zaljevu Tokija.

Ugrožena riblja vrsta

Prodana tuna je, kao i svake godine, ulovljena u vodama ispred grada Ome, u prefekturi Aomori. Inače, budućnost za plavoperajnu tunu i nije najsvijetlija. Kako navode, globalni apetit za sušijem doveo je broj te vrste tune na opasno nisku razinu. Znanstvenici su otkrili da je zbog izlova i njezina veličina smanjena za 2,6%.

"Izlovi se trostruko više plavoperajne tune nego li znanstvenici smatraju održivim", rekla je Amanda Nickson, direktorica odjela za zaštitu tune u organizaciji The Pew Charitable Trust. Iz tih su razloga zatražili uvođenje dvogodišnjeg moratorija na komercijalni ribolov plavoperajne tune.

Foto: youtube.com


Tagovi

Plavoperajna tuna Tokio


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]