Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Opomena
  • 10.02.2022. 16:00

Ozbiljni nedostaci u uzgajalištima tuna - Hrvatska dobila opomenu

Evropska komisija je revizijom i provjerom utvrdila ozbiljne nedostatke u praćenju operacija prijenosa i stavljanja plavoperajne tune u kaveze. 

Foto: Depositphotos/londondeposit
  • 97
  • 14
  • 0

Hrvatska je dobila službenu opomenu od Evropske komisije koja je revizijom i provjerom utvrdila ozbiljne nedostatke u praćenju operacija prijenosa i stavljanja plavoperajne tune u kaveze. 

objavi Komisije stoji da je pozvala Hrvatsku da poštuje pravila EU kako bi osigurala učinkovit sistem praćenja, kontrole i inspekcije za hrvatska uzgajališta plavoperajne tune.

Nacionalna tijela trebala bi osigurati unakrsnu provjeru, tačnost i validaciju podataka te bi trebala istražiti potencijalne slučajeve nepoštivanja i poduzeti administrativne ili kaznene mjere protiv onih koji su odgovorni za kršenje zakona EU, navodi Komisija.

Rok dva mjeseca

Također, smatra da Hrvatska nije poduzela potrebne korake za rješavanje ovih nedostataka, a poslana joj je i službena opomena.

Hrvatska sada ima dva mjeseca za odgovor na ovu opomenu i poduzimanje potrebnih mjera.

U nedostatku zadovoljavajućeg odgovora, Komisija može odlučiti izdati obrazloženo mišljenje, koje je drugi korak u postupku povrede prava EU.


Tagovi

Opomena Europska komisija Plavoperjana tuna Nedostaci Ribarstvo


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.