Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ribnjak
  • 25.10.2021. 14:00
  • Pčinjski okrug, Gornji Pavlovac, Vranje

Od bazena za navodnjavanje do šaranskog ribnjaka

Vranjanka Dragan Ilić u bazenu, usred plodnih oranica, uselila riblju mlađ šarana divljaka.

Foto: Gordana Nastić
  • 3.947
  • 483
  • 1

Otkako je u bazenu za navodnjavanje plodnih oranica uselila riblju mlađ šarana divljaka, koji se nalazi na imanju koga je iznajmila u selu Gornji Pavlovac, Vranjanka Dragana Ilić, svakodnevno se trudi da oni dobiju adekvatnu hranu na vreme.

Brine i o njihovom zdravlju i primenjuje sve savete koje je dobila od zaposlenih u ribnjaku u Bojniku od kojih je inače, kupila ovu mlađ. Međutim, njoj to nije dovoljno pa kad god ima vremena ona čita dodatnu literaturu o šaranu kako bi rešila mnoge nepoznanice koje se odnose na uzgoj ove vrste ribe.

Proizvodnja šarana donosi dobru zaradu

"Sve izgleda veoma lako kada se o uzgoju šarana informišete preko literature. Međutim, u praksi je mnogo drugačije i tek tada vidite koliko je tu potrebno znanja", kaže Ilićeva.

Preko IPARD-a do vode za bazen

Da se pored poljoprivrede bavi i ribarstvom ova preduzimljiva žena je došla na ideju čim je među pavlovačkim oranicama koje je želela da iznajmi ugledala zapušten bazen, dužine 50 metara, širine 48 i dubine četiri metra, a koga su devedesetih godina izgradili raniji vlasnici. Bilo joj je jasno da ne treba da okleva sa iznajmljivanjem zemljišta i zato čim je sredila papire odmah je sa suprugom konkurisala za dobijanje sredstava iz IPARD programa za adaptaciju, kopanje arterijskih bunara i dovođenje vode do bazena.

Čim je dobila sredstva odmah su angažovali ljude za kopanje arterijskih bunara, čišćenje, adaptaciju i pošljunčavanje puta do bazena. Iako je to bio ogroman posao angažovani radnici su dogovorene radove završili u predviđenom roku. A kada su u adaptiranom bazenu potekli prvi kubici vode ona je odmah počela da se raspituje za ribnjak gde bi mogla da kupi riblju mlađ šarana divljaka koju je nameravala da useli u svoj bazen.

Uz pomoć evropskih sredstava bazen je "pušten u rad"

Kada je saznala da to može da učini i u Bojniku ona je stupila u kontakt sa tamošnjim rukovodstvom i dogovorila kupovinu 2.000 komada riblje mlađi ove vrste ribe težine od 300 do 500 grama, a među kojima se našlo i 300 komada težine od oko tri kilograma, koji će da se mreste u novom bazenu.

Primerci i do četiri kilograma

Šarani će u njenom bazenu koji se vodom napaja iz bunara, a u kome voda nesmetano cirkuliše imati odlične uslove za rast i razvoj jer su u prilici da uvek uzimaju maksimalnu količinu hrane koju na najbolji način mogu da iskoriste. Ribu koju uzgaja, naša sagovornica, hrani kuvanim žitaricama; kukuruzom i pšenicom, ali i koncentrovanom hranom koja sadrži sve neophodne sastojke za njihov normalan razvoj i zato očekuje da u vreme prodaje, a to će biti iduće godine, dostignu težinu od tri, pa, i preko četiri kilograma.

"Verujem da će šaran koga mi proizvodimo svojim kvalitetom zadovoljiti ukuse naših domaćica koje u vreme slava umeju od njega da naprave raznorazne specijalitete."

Zašto su neiskorišćeni potencijali za proizvodnju ribe u Srbiji?

I dok u njenom bazenu polako rastu obećavajući primerci ona ostvaruje prve kontakte sa ovdašnjim vlasnicima ribarnica u kojima bi mogla da plasira svoju robu.

"Svi oni se mahom snabdevaju ribom iz ribnjaka u Ečkoj. Mislim da im se više isplati da šarana kupe kod mene jer će im ta investicija biti isplativija zato što neće morati dodatno da izdvajaju novac za troškove transposrta", veruje Ilićeva.


Tagovi

Ribnjak Mlađ šarana IPARD Dragana Ilić Ribarnica Uzgoj


Autorka

Gordana Nastić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.