Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj pastrmke
  • 23.01.2020. 14:00
  • Zlatiborski okrug, Užice

Nenad Todorović uzgaja pastrmku na Petnici

Domaćinstvo Todorović iz Potpeća već 35 godina na reci Petnici ima svoj ribnjak. Tradiciju uzgajanja kalifornijske pastrmke Nenad je nasledio od oca Zorana.

Foto: Zvezdana Gligorijević
  • 2.228
  • 113
  • 0

U selu Potpeć, na reci Petnici, koja je dugačka svega dva kilometra, nalazi se preko dvadeset ribnjaka u kojima se uzgaja kalifornijska pastrmka. Uzgajanje ribe na ovoj reci u hladnim danima nije baš lako, ali se uzgajivači snalaze.

Domaćinstvo Todorović iz Potpeća već 35 godina na reci Petnici ima svoj ribnjak. Tradiciju uzgajanja kalifornijske pastrmke od oca Zorana nasledio je Nenad. Njihov ribnjak je skoro na samom izvorištu reke Petnice.

"Spoljna temperature nema uticaja na pastrmku, ali zato temperature vode ima jak uticaj. Temperatura vode u reci Petnici je oko devet stepeni, mada zna da padne i na šest stepeni, ali nikada ne ledi. Kada padne tako nisko onda riba neće da jede. Zbog toga ribu hranimo sa jačom hranom, dodajem hranu sa više masti. Ima gotova hrana da se kupi u granulama bogata proteinima i mastima italijanskog proizvođača", objasnio je Nenad Todorović.

Najvažniji uslovi za podizanje pastrmskih ribnjaka

I zimi i leti idealni uslovi za uzgajanje kalifornijske pastrmke

Nenad kaže da leti, kada su vrućine i temperatura vode poraste do 13 stepeni, da je masna hrana na minimumu, jer riba dobija salo i može doći do srčanog udara. "Zbog takvih uslova i zimi i leti imamo idealne uslove za uzgajanje kalifornijske pastrmke," dodao je naš sagovornik.  

Prvi ribnjak u domaćinstvu Todorović podigao je Zoran sa svojim ocem Božom. "Nekada su otac i deda napravili dva manja ribnjaka sa kalifornijskom pastrmkom za svoje potrebe. Od pre dve godine dodao sam još dva veća ribnjaka. U njima su kalifornijske pastrmke različitih veličina. Gaji se mlađ od 10 grama, pa na dalje. Potrebno je šest meseci da dođe do konzumne pastrmke. Kako rastu prebacujemo ih u druge bazene, a i ishrana se menja", dodao je Nenad.

Potrebno je šest meseci da dođe do konzumne pastrmke

Selo Potpeć se nalazi na pola puta između Užica i Požege. U njemu se nalazi poznata turistička destinacija Potpećka pećina, koja je atraktivna po svom ulazu, koji je najveći na Balkanskom poluostrvu. Izgradile su je vode ponornice koje izbijaju iz pećine i stvaraju Petnicu - pećinsku reku. Odlikuje se po čistoći.

"Baš ta njena čistoća je pogodna za uzgajanje kalifornijske pastrmke pa nije ni čudo što samo na njenih dva kilometra dužine nalazi preko dvadeset ribnjaka. To je i razlog zašto u ovom selu mladi ostaju. Ovo je samo početak mog ozbiljnog rada. Planiram da ovde napravim mrestilište i da proizvodimo kalifornijsku pastrmku u velikim količinama", kaže naš sagovornik.

Prvi ribnjak kalifornijske pastrmke na reci Petnici sagrađen pre četiri decenije

O ribnjaku u porodici Todorović glavnu je brigu preuzeo Nenad, a pomaže mu otac. Nenad kaže da je veoma bitna higijena bazena, kako leti, tako i zimi.

"Sada jednom sedmično čistimo bazene. Snizimo nivo vode, a onda ribamo četkama i otklanjamo talog. Ako se ne čiste bazeni onda riba počinje da se oseća, a može i da se zarazi", dodao je Nenad.

Biće tu posla, nada se Nenad. Naročito leti, kada dolaze turisti, jer planira da u ponudi ima i sveže prženu i filetiranu ribu. I posebno, kaže ovaj mladić, sve više ljudi postalo je svesno koliko riba znači u ishrani, te su počeli da je konzumiraju svakodnevno, nevezano za postove.  

O ribnjaku u porodici Todorović glavnu je brigu preuzeo Nenad

Prvi ribnjak kalifornijske pastrmke na reci Petnici sagrađen je pre četiri decenije, odmah ispod same pećine. Sagradio ga je Petar Todorović. To je bio i prvi privatni ribnjak u tadašnjoj Jugoslaviji. Napravljen je za svoje potrebe, ali kako su učestali turisti, naročito oni sa Zlatibora, ribnjak se proširio, a nakon njega počeli su da se nižu ribnjaci na svakih sto metara.


Foto prilog


Tagovi

Potpeć Petnica Nenad Todorović Ribnjak Kalifornijska pastrmka Potpećka pećina


Autorka

Zvezdana Gligorijević

Više [+]

Novinar više od 20 godina. Kao dopisnik pokriva veliki deo Zlatiborskog okruga - Užice, Zlatibor, Bajinu Baštu, Arilje, Požegu, Kosjerić, a ponekad i ostale opštine Zapadne Srbije.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer