Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mediteranska sardina
  • 11.11.2021. 07:30

Mediteranske sardine "izgubile" 4 cm, a i sve su lakše. Znanstvenici objasnili zašto

U prosjeku su se smanjile s 15 na 11 centimetara, a prosječna im je težina pala s 30 na 10 grama, što smanjuje njihovu komercijalnu vrijednost

Foto: Depositphotos/emress
  • 416
  • 59
  • 0

Francuski znanstvenici su riješili misterij zašto su sardine na Mediteranu sve manje, odnosno gube oko dvije trećine svoje tjelesne težine i žive kraće nego prije 20 godina.

Istraživanje tamošnjeg Instituta za istraživanje mora (Ifremer) dokazalo je da se u deset godina ova vrsta riba u prosjeku smanjila s 15 na 11 centimetara, a njezina prosječna težina pala s 30 na 10 grama, što smanjuje njihovu komercijalnu vrijednost. Ove su ribe bitne karike u hranidbenom lancu oceana, ali i jedne od najčešće ulovljenih na svijetu.

Svijetom kruže brojne teorije poput toga da je porastao broj grabežljivaca koji se hrane njima, da je za to kriv prekomjerni izlov, ali i razne epizootske bolesti. No, biolozi s ovog instituta su otkrili da su sardine sve manje zbog prorijeđenih mikroalgi, inače njihovog glavnog izvora hrane. Naime, i one su manje veličine i manje hranjive nego prije, istaknuli su znanstvenici.

Kraće i žive

Analizirali su podatke u Lionskom zaljevu kako bi mogli objasniti pad kvalitete planktona. "Satelitske slike jasno pokazuju pad količine mikroalgi za 15 posto sredinom 2000-ih. To je vrijeme kada smo počeli opažati i smanjenje veličine sardina", pojasnio je Jean – Marc Frometin, istraživač Ifremer-a.

Upravo to je uzrokovalo da sardine, ali i inćuni dobivaju manje energije iz hrane. Naime, alge su se promijenile zbog poremećaja u okolišu, a iz francuskog instituta napominju da se smanjio unos hranjivih tvari iz rijeke Rhone. Također, temperatura mora je uslijed klimatskih promjena porasla za pola stupnja. 

Osim praćenja u prirodnom okolišu, znanstvenici su uspjeli izvesti i eksperiment u kontroliranom okruženju. Testiranja na 450 sardina u akvarijima potvrdila su pretpostavku da promjena kod algi utječe na veličinu ribe.

Da ove poznate plave ribe žive sve kraće dokazuju podaci da u dijelu Mediterana kojeg su istraživali nije pronađena niti jedna starija od dvije godine.

Inače, ova je sitna riba iznimno bogata bjelančevinama, omega-3 kiselinama te vitaminima B i D, zbog čega ju smatraju superhranom za srce i mozak. 


Tagovi

Mediteranska sardina Veličina ribe Mikroalge Jean Marc Frometin Ifremer Istraživanje Sardina


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.