Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prirodni fenomen
  • 19.04.2023. 13:30
  • Unsko-sanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Ključ

Kako izgleda mrijest škobalja?

Trenutno je sezona mrijesta lipena (lipljana) i mladice, a za mrijest se priprema poznati sanski škobalj.

Foto: Screenshot/Facebook
  • 897
  • 76
  • 0

Rijeka Sana oduvijek je bila bogata ribljim fondom, nekada preko 34 vrste. Ova najveća desna pritoka Une, smatra se jednom od najljepših i najčistijih rijeka u Bosni i Hercegovini. I ime je dobila po svojoj čistoći i ljekovitosti, od riječi Sanus, što znači zdravlje.

Ribolov je ovdje vrlo rasprostranjen jer ona obiluje različitim vrstama ribe, a najviše cijenjena i spominjana je mladica sa Sane. Trenutno je sezona mrijesta poznatog sanskog škobalja, pa se mogu vidjeti jata ovih riba kako polažu ikru. Nevidljivim prirodnim zakonitostima ovaj događaj ponavlja se svake godine u isto vrijeme, te je zbog njega povećana ribočuvarska budnost na ovdašnjim rijekama, javlja RTV Sana.

Škobalj u ovo doba godine može oploditi više od 200 hiljada ribljih jaja što predstavlja neizmjerno bogatstvo kada je riječ o revitalizaciji ribljeg fonda na ovim prostorima. U Društvu sportskih ribolovaca "Devet rijeka" iz Sanskog Mosta, ističu kako je zbog mrijesta škobalja, ali i drugih ribljih vrsta, pojačan rad ribočuvarskih službi, koje i tokom noći obilaze rijeke. Svaki pokušaj izlova na mjestima gdje se mrijesti škobalj predstavlja krivično djelo i za njega su zaprijećene stroge sankcije.

Zbog toga što ovaj prirodni fenomen, nasavjesni pojedinci koriste za krivolov i nezakonito izlovljavanje ribe, koja se praktično za vrijeme mrijesta može loviti i golim rukama, iz ovog društva apeluju na sve istinske ribolovce da se angažuju u zaštiti i očuvanju ribe.

Kajak Kanu klub iz Ključa, objavio je video na kojem se vidi grupisanje škobalja pred mrijest. "Najpoznatiji mrijest škobalja i na daleko poznat je u desnoj pritoci Sane Banjici, nizvodno od Ključa. Prirodni ciklus se nastavlja, riblji fond se obnavlja u jednoj od najljepših rijeka, u zdravoj Sani", naveli s na svojoj stranici.


Tagovi

Mrijest Škobalj Mladica Sana Ribolov


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer