Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ribolov
  • 13.05.2020. 19:00

Globalni komercijalni ribolov pao za 6,5% - mnogi ribari pribjegavaju direktnoj prodaji

Globalne flote ribarile su u 12-mjesečnom razdoblju do kraja aprila 2020. milion sati manje nego prethodne dvije godine zbog smanjene potražnje povezane s pandemijom.

Foto: Depositphotos/Christian
  • 108
  • 6
  • 0

Posljedice koronavirusa vidljive su u svim sektorima privrede, a tako ni ribarstvo nije izuzetak. Prema bazi podataka Global Fishing Watch-a globalne flote ribarile su u 12-mjesečnom razdoblju do kraja aprila 2020. milion sati manje nego prethodne dvije godine zbog smanjene potražnje povezane s pandemijom.

Flote su u godinu dana, zaključno s 28. aprilom u ribolovu provele ukupno 14,4 miliona sati, u odnosu na prosječnih 15,4 mil. sati u istom razdoblju u 2018. i 2019., pokazali su podaci neprofitne organizacije koja prati te aktivnosti u cijelom svijetu.

Globalna ribolovna aktivnost smanjena je za gotovo 6,5% godišnje i gotovo 10% od kada je 11. marta Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila pandemiju Covid-19. Važno je da ove brojke prvenstveno predstavljaju promjene u djelatnosti svjetske industrijske flote, odnosno plovila veća od 24 metra i ne odražavaju u potpunosti uticaj na male ribolove.

Pad povezan s Kinom

Global Fishing Watch (GFW) prikuplja i analizira podatke brodskih identifikacijskih sistema (AIS) koje veliki brodovi koriste za emitovanje podataka o položaju i izbjegavanje sudara. Veći udio pada povezan je s Kinom s obzirom na to da je u toj zemlji većina svih poznatih ribarskih plovila u svjetskoj bazi podataka i čine oko 20% ulova svake godine.

Pastrmke "istjerale" šarana iz uzgoja

U dvomjesečnom razdoblju, zaključno s 25. marta ribarska je aktivnost u Kini pala za 1,2 mil. sati, odnosno za 40% u poređenju s istim razdobljem u prethodne dvije godine.

Pad i u Europi

Nažalost, kako su se kineske flote vratile u normalu, učinci Covid-19 proširili su se na ostatak svijeta. Neke od najvećih svjetskih ribolovnih država sada bilježe značajno smanjenje godišnjeg ulova riba. U Europi, jednoj od regija koju je najteže pogodila pandemija, mnoge zemlje bilježe kontinuirano smanjenje sedmičnog ribolova za 50% ili više u odnosu na posljednje godine

Mjere sprječavanja širenja koronavirusa uzrok pada

Pad je posljedica niske potražnje, pada cijena i zatvaranja tržišta morskih plodova. Dok su tradicionalni kanali poput tržnica i restorana sa svježom ribom i dalje zatvoreni, mnogi ribari pribjegavaju direktnoj prodaji.

Hrana se baca, a ne stvaramo nove zalihe - popusti čvor, majstore Pero

Nadalje, kapetani mogu biti zabrinuti zbog sigurnosti posade, posebno na manjim plovilima ili zbog ograničenja i zatvaranja ne mogu pristupiti potrebnim lučkim uslugama, poput kupovine goriva i mamaca. Kao rezultat toga, mnoga plovila duže ostaju u luci ili na moru. Pretovar gdje se ulov prenosi između brodova, takođe predstavlja sigurnosne rizike, ali može biti potreban ako oni ostaju na moru duže vrijeme.


Tagovi

Globalni ribolov Komercijalni ribolov COVID-19 Pad ribarenja


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.