Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Garaško jezero
  • 28.11.2018. 08:00

Garaško jezero nije poribljeno već dve godine!

Garaško jezero sa preko 20 vrsta ribe, omiljeno mesto aranđelovačkih ribolovaca, u poslednje dve godine nijednom nije poribljeno. Razlog: loše gazdovanje firme iz Arilja, koja je na  konkursu u novembru 2016. na 10 godina dobila da upravlja ribarskim područjem Kolubara.

Foto: Valerija Čolović
  • 1.944
  • 55
  • 1

Oko 400 rekreativnih i sportskih ribolovaca USR Bukulja iz Aranđelovca, zaljubljenika u vode, zabrinuto je za sudbinu Garaškog jezera sa preko 20 vrsta ribe, bogatog smuđem, štukom, somom. Najviše se peca šaran, kaže Đorđe Stanić, poznatiji kao gospodar Garaša, donedavno ponosni rekorder upecanog i u vodu vraćenog šarana od 26 kilograma i 620 grama.

"Svuda na svetu svako selo vodi računa o svojoj šumi, vodi, a ovde kod nas taj posao su preuzeli ljudi koji se ne razumeju u problematiku i nisu specijalizovani za tu delatnost", započinje priču Stanić. Od kako je firma iz Arilja "Cassini fishing" preuzela brigu o jezeru, ni jednom nije bilo poribljavanja.

Nikada ne možeš poribiti koliko se prirodim putem obnovi

Ribolovcima ipak najviše smeta nesaradnja pomenute firme sa ribolovačkim udruženjem i lokalnom samoupravom. "Više puta smo ih pozivali na sastanke i ni jednom se nisu odazvali", kaže Stanić, koji ribolovačku dozvolu ima od 11 godine.

"Upravljanjem ribnim područjem ne podrazumeva samo naplaćivanje kazni, mora nešto i da se uloži, da se poribi. Klima je poslednjih nekoliko godina specifična. I ako nisi tu, svaka sugestija lokalnih ribolovaca je neophodna, Ako kasni mrest, produži lov. Ako pustiš lovostaj, a riba se još nije izmrestila i počne da se peca, eto nama problema", objašnjava naš sagovornik i dodaje da se nikada ne može poribiti koliko se prirodnim putem obnovi ribni fond.

Garaško jezero
Garaško jezero sa preko 20 vrsta ribe

Potrebne promene sistema

Ribarsko područje "Kolubara" obuhvata vodotoke reka: Drina od granice Nacionalnog parka "Tara", do administrativne granice grada Loznica, Kolubara, Jablanica, Ljig, Ribnica, Turija, Peštan i svih ostalih pritoka navedenih reka i drugih prirodnih ili veštačkih ribolovnih voda, koje su u granicama ribarskog područja, osim ribolovnih voda u okviru granica zaštićenih područja. Prostire se na teritorijama opština Valjevo, Mali Zvornik, Ljubovija, Bajina Bašta, Mionica, Ljig, Aranđelovac, Lajkovac i gradskih opština: Lazarevac, Barajevo i Čukarica.

Pre 2016. godine ovim područjem upravljali su Valjevci sa kojima je postojala saradnja, a aranđelovački ribolovci su bili najzadovoljniji dok su se sami, od prodatih dozvola, brinuli, čuvali i poribljavali lovišta. U Vojvodini je ovaj sistem dobro rešen i fuzija ribolovci, lokalna samouprava i pokrajinska uprava odlično funkcioniše.

Jezero poznato po ulovima šarana

I zbog broja ribnih vrsta, ali i zbog rekorda koje smo ovde obarali, jezero ima puno potencijala za sportski ribolov, mišljenja je Stanić. Njegov klip na Jutjubu izazvao je veliko interesovanje brojnih ribolovaca, koji su poželeli da baš tu zabace udice, pa su na jezero počeli da svraćaju i stranci.

"Domaći ribolovci mogu da imaju jedan status, stranci plaćaju da pecaju, da razapnu šator, za čamac. Stranci dolaze zbog sportskog ribolova, riba se vraća u jezero a novac ostaje nama - to je rešenje za gazdovanje ovim vodama", smatra ovaj ribolovac.

Nezadovoljstvo načinom na koje firma "Cassini fishing" upravlja ribarskim područjem Kolubara, otvorenim pismima više puta su Ministarstvu poljoprivrede izrazili i ribolovci Lazarevca, Drine. Upravljati ribolovim područjem na 10  godina je ozbiljan period, pa ribolovci sa punim pravom strepe za budućnost ribljeg fonda.


Tagovi

Ribolov Graško jezero Poribljavanje Cassini fishing Ribolovačko udruženje Bukulja Ribarsko područje Kolubara Đorđe Stanić


Autorka

Valerija Čolović

Više [+]

Dugogodišnja novinarka i urednica brojnih emisija i priloga različitih TV kuća, internet portala i štampanih izdanja. Amaterski se bavi i fotografijom.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija-drvo gracioznih cvetova!