Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Brexit i birokracija
  • 11.01.2021. 18:00

Brexit: Zbog dodatne birokracije kamioni s ribom i morskim plodovima zapeli na carini

Kamioni s pošiljkama satima pa čak i cijeli dan stoje na carini u Boulogneu što uzrokuje velike probleme kad je riječ o jako osjetljivoj i nadasve pokvarljivoj robi kao što su riba i morski plodovi.

Foto: Depositphotos/lunamarina
  • 163
  • 106
  • 0

Brojni škotski ribari obustavili su izvoz svoje robe u Europsku uniju nakon što je isporuka produljena za nekoliko dana zbog dodatne birokracije kao posljedice Brexita te tako povećala troškove za stotinu funti po pošiljci, navodi Reuters.

Podsjećamo, od 1. siječnja trgovina Velike Britanije (u čijem je sastavu i Škotska), s Europskom unijom regulirana je sporazumom o slobodnoj trgovini. No, iako ne postoje carine i kvote, poduzeća moraju zadovoljiti brojne formalnosti na obje strane i prijaviti robu na carini, što uzrokuje probleme kad je riječ o jako osjetljivoj i nadasve pokvarljivoj robi kao što su riba i morski plodovi. 

Kupci odustaju - poslovanje neodrživo

Istovremeno, škotski ribari love goleme količine škampa, jakobovih kapica, kamenica, jastoga i dagnji duž atlantske obale. Inače ih kamionima dopremaju do sjeverne Francuske i potom dalje u Europu. Zbog pogrešaka prilikom ispunjavanja dokumentacije, čitave pošiljke moraju prolaziti detaljne provjere. Mnogi su kamioni s morskim plodovima zbog toga po nekoliko sati, pa čak i cijeli dan, zadržani na carini u Boulogneu.

Iz njihove najveće prijevozničke tvrtke DFDS rekli su kako će zaustaviti isporuku barem do srijede jer moraju riješiti tehničke probleme i zaostatak robe.

"Ovaj je potez za nas dodatni udarac", upozorili su ribari dodajući da bi njihovo poslovanje moglo postati neodrživo nakon uvođenja zdravstvenih certifikata, carinskih deklaracija i druge papirologije.

Santiago Buesa iz SB Fisha, tvrtke s gotovo 30-godišnjim iskustvom u ribarenju, rekao je da su nove trgovinske prepreke od početka godine paralizirale njegovu flotu od 15 brodova, što pogađa oko 50 obitelji. "Naši kupci odustaju. Mi prodajemo svježe proizvode i oni ih očekuju takve, a ne par dana i više nakon što su ulovljeni. Ovo je katastrofa”, naglasio je.

Ugrožena i proizvodnja sira

Osim u ribarstvu, dodatna papirologija otežala je izvoz i britanskim proizvođačima sira koji izvoze svoje proizvode u zemlje EU.

"Kasno smo obavješteni o svemu i nismo se stigli pripremiti", kaže za politico.eu direktor tvrtke Cheddar Lye Cross Farm Ben Hutchins te dodaje kako su i njegovi kamioni zaustavljeni na granici što je značajno povećalo troškove. "Da je dogovor sklopljen ranije, a ne za Badnjak, do ovoga svega ne bi došlo. Pandemija je također dodatno otežala situaciju", ističe.

Iako je zahvalan što više nema carina, zabrinut je zbog novih papira. Naime, prema novim pravilima, sada veterinar treba potpisani EU izvoznu zdravstvenu potvrdu za svaku pošiljku, a postoje i novi dokumenti i zahtjevi za ekološke proizvode.

Poraz za škotske poljoprivrednike: Nakon Brexita zabranjen izvoz sjemenskog krumpira u EU

"Više od 91% proizvođača mliječnih proizvoda izvozi u Uniju. Sve ovo nam predstavlja dodatne troškove na koje nismo računali i sigurno će utjecati na naše kupce i maržu“, napominje Ben.


Tagovi

Brexit Škotski ribari Obustavljen izvoz Papirologija Proizvodnja sira


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P