Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bilećko jezero
  • 29.08.2021. 13:30
  • Trebinjska regija, Republika Srpska, Bileća

Bilećko jezero bogato je ribom izuzetnog kvaliteta

Na Bilećkom jezeru postoji nekoliko atraktivnih lokacija za ribolov, a ribolovci su nerijetko u prilici da ulove kapitalne primjerke, naročito soma.

Foto: Arhiva Milana Kapora
  • 1.997
  • 439
  • 0

Bilećko jezero osim što je najveće vještačko jezero na Balkanu, veoma je bogato ribom koja je izuzetnog kvaliteta. U njemu se može pronaći čak 16 vrsta ribe među kojima su najzastupljenije som, smuđ, pastrmka i šaran, pa se može reći da je ono pravi raj za sve zaljubljenike u ribolov.

Bilećanin Milan Kapor koji se sportskim ribolovom bavi 35 godina kaže da se ovo jezero izdvaja po ogromnoj količini ribe, naročito sitne.

"Sitna bijela riba je ustvari hrana za krupnije vrste - soma, smuđa i pastrmku, zbog čega je i godišnji prirast ribe veliki", kaže Kapor koji je i član Sportskog ribolovnog društva Bileća.

Kapitalni primjerci

Na Bilećkom jezeru postoji nekoliko atraktivnih lokacija za ribolov od kojih su najpoznatije Panik, Orah, Miruše, Vidikovac i Čepelica, a ribolovci su nerijetko u prilici da ulove kapitalne primjerke, naročito soma.

Tako je Kapor kao jedan od najiskusnijih bilećkih ribolovaca u dugogodišnjoj praksi ulovio soma teškog 32 kilograma, pastrmku od 4,5 kilograma i i druge. 

Poribljavanje se ondje vrši svake godine, a ove je preduzeće "Hidroelektrane na Trebišnjici" poribilo jezero sa 150.000 mlađi kalifonijske pastrmke.

"Na ovoj akumulaciji ne postoji privredni ribolov već samo sportski, tako da je za svaku vrstu propisana dužina i količina koja se može nakon ulova ponijeti", objašnjava Kapor.

On dodaje da je osim po ogromnoj količini vode, ovo jezero karakteristično i po tome da je voda veoma čista, nema ekoloških zagađivača,pa je i kvalitet ribe izuzetan.

Cijena govori o kvaliteti ribe

"Riba je izuzetnog kvaliteta, o čemu govori i njezina cijena. Tako je kilogram smuđa na pijacama 15 maraka, som je 10–12 maraka. Cijena se određuje po masnoći tako se i vrednuje, tako da je smuđ najskuplji, a osim toga je izuzetno zdrav", kaže ovaj iskusni ribolovac.

Na Bilećkom jezeru se tokom ljeta u organizaciji SRD Bileća kao i Splava i restorana "Apolon" održavaju dvije Somovijade – atraktivna takmičenja u ribolovu na soma, koje okupe veliki broj učesnika.


Tagovi

Bilećko jezero Ribolov Sportski ribolov Smuđ Som Milan Kapor


Autorica

Milena Koprivica

Više [+]

Milena je diplomirani novinar sa višegodišnjim iskustvom u medijima.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]