Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obrada zemljišta
  • 17.12.2018. 10:00

Značaj zimske brazde i kalcizacije zemljišta

Zimska brazda uzorana u jesen poboljšava usvajanje zimskih padavina, dok se kalcizacijom nadoknađuju hraniva.

Foto: Pixabay / jackmac34
  • 262
  • 23
  • 0

Zimska brazda uzorana u jesen poboljšava usvajanje zimskih padavina (kiše i snega). Kako objašnjava diplomirani inženjer poljoprivrede Nada Lazović Đoković oranjem zemljište postaje rastresito, a to pomaže razgradnji organskih materija, omogućavajući bolje oslobađanja hraniva i veću biološku aktivaciju.

Mehanizaciju koristiti racionalno

Glavni preduslov za kvalitetno obavljanje dubokog oranja je povoljno stanje vlažnosti zemljišta. Tu se od poljoprivrednika zahteva primereno korišćenje mehanizacije, tako da se mehanizacija ne koristi na poljoprivrednim površinama ukoliko je zemljište zabareno, poplavljeno ili pokriveno snegom. Lazović Đoković naglašava da je sada, takođe, odličan period za sprovođenje kalcizacije zemljišta primenom organskih đubriva, jer su prinosi ove godine bili visoki, pa su oni izneli mnogo hraniva iz zemljišta.

Kalcizaciju obavljati po suvom vremenu

Kalcizaciju je zbog otežane mehaničke obrade idealno obavljati po suvom vremenu (tokom leta) ili po smrznutom vremenu (zimi). Pre obrade zemljište se obavezno mora dobro pomešati sa dubljim slojevima, zato što je kiselost uvek više izraženija u dubljim slojevima, naročito na nižim područima, odnosno zemljištima teže propustljivosti.

Zimska kalcizacija ima sledeće prednosti:

  • ako se obavi pre jesenjeg oranja, tad dolazi do neutralizacije kiselosti zemljišta u dubljim slojevima;
  • ukoliko se primeni po smrznutom zemljištu, mehanička obrada će biti lakša;
  • kalcizacija u ovom periodu (šest meseci pre setve ili sadnje) imaće veći efekt kod naredne kulture, jer će podići pH zemljišta;
  • nadoknađuju se hraniva (kalcijum i magnezijum) iznesena prinosom.

U proleće zimsku brazdu zatvoriti drljačom

U rano proleće, kada se steknu uslovi i stanje zemljišta to omogući, zimsku brazdu obavezno treba zatvoriti drljačom, da bi se prekidanjem kapilarnog toka sprečilo isparavanje vlage nakupljene tokom zime. Prolećni vetrovi doprinose bržem gubitku vlage iz otvorenih brazda. Zatvaranjem brazda se na površini stvara izolacioni sloj, zemljište se brže greje i suši, a vlaga se čuva u dubljim slojevima.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Zimska brazda Oranje Zemljište Kalcizacija Nada Lazović Đoković


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poljoprivrednici u Vojvodini ostali su bez subvencija za gorivo za prolećnu setvu zbog nemarnog i nestručnog upravljanja u informacionom sistemu Ministarstva poljoprivrede e-agrar, saopštila je politička organizaacija Akcija progresivne Voj... Više [+]