Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • U poseti Guttlerovoj fabrici u Mađarskoj
  • 29.05.2018. 10:00

Zlatan otisak papka ovce pomaže paorima da lakše obrađuju zemlju

Fabrika u Mađarskoj broji 75 zaposlenih, od čega vredne ruke 40 majstora, varilaca, servisera, operatera i ostalih zanatlija, ručno izrađuju poljorivredne mašine, koje kasnije pronalaze put ka na njivama širom sveta.

Foto: Güttler
  • 4.108
  • 230
  • 0

Učesnici stručno-turističke ekskurzije, koju je organizovao Klub 100 P plus zahvaljujući sponzoru ovog putovanja, generalnih zastupnika kompanije u Srbiji i Hrvatskoj, na čelu sa menadžerkom Čilom Šuranji (Surányi Čilom), obišli su Guttlerovu fabriku u gradu Hodmezevašarhej (Hódmezővásárhely) u susednoj Mađarskoj.

Prilikom obilaska fabrike saznali smo da se Güttler imajući u vidu strukturu zemljišta već više od 30 godina nalazi u samom vrhu u pogledu inovacija kada je u pitanju priključna mehanizacija za obradu zemljišta.

Postizanje visokih prinosa uz maksimalnu ekonomičnost

Ovo potvrđuje mnoštvo proizvoda i patenata. Kod njih, kako ističu na prvom mestu stoje poljoprivredni proizvođači i njihova očekivanja u biljnoj proizvodnji. Mašine, koje razvijaju su samo sredstva uz pomoć kojih na odgovarajući način pomažu klijentima.

"Naš glavni cilj je postizanje neprekidno visokih prinosa uz maksimalnu ekonomičnost. U kompaniji pokušavamo da se osvrnemo na probleme, kako bismo ih na što bolji način rešili. Samo kada znamo sa čime se stvarno suočavamo, možemo da izradimo odgovarajuće tehničko rešenje, koje je za zemljište najbolje," istakla je Čila Šuranji.

Fabrika u Mađarskoj broji 75 zaposlenih, od čega vredne ruke 40 majstora, varilaca, servisera, operatera i ostalih zanatlija, ručno izrađuju poljorivredne mašine, koje kasnije pronalaze put ka na njivama širom sveta.

Güttler valjak 

Svako u datom momentu zna svoj deo proizvodnje, a osim radnika imaju i robota varioca, dok je u planu da nabave još jednog. Kako saznajemo za sada im tri firme uslužno farbaju proizvode, ali uskoro planiraju da uvedu svoje farbare i lakirere, kako bi smanjili troškove poslovanja.

Ono na šta je Güttler posebno ponosan jeste činjenica da se njihova tehnologija stalno razvija, a što je i naša ljubazna domaćica, predstavila jeste SuperMaxx tehnologija - višenamensko oruđe, koje se koristi tokom cele godine i ima veliki površinski učinak, povoljniju potrošnju goriva i niske troškove održavanja.

"Ako se zemljište pre sabijanja prvo provetri ono se brže i greje, ovo je naročito važno u proleće, jer klijanje jarih useva umnogome zavisi od temperature zemljišta. Posle provetravanja tla sa Supermaxxom grudve se mnogo bolje razbijaju sa Güttler valjkom nego u slučaju svežeg, u vlažnom stanju prognječenom zemljištu. Upotreba valjka se preporučuje neposredno pre setve ili sa njom u jednom prohodu. Zato SuperMaxx u sebi ne sadrži nikakav valjak za sabijanje", navela je Čila Šuranji.

Ispod teksta potražite foto galeriju posete fabrici.

Predsetveno "Güttlerovanje" rezultira donji sloj fine, iznad nešto grublje strukture zemljišta. Ovo dovodi do rezultata izvrsna posteljica semena, bolji smeštaj semena, odnosno biljni sklop pune životne snage. Korišćenjem setvospremača Güttler Front u jednom prohodu, neposredno pre setve se ostvaruje izgrađivanje zemljišta i priprema posteljice semena. Na ovaj način štedi se energija i vreme.

Zlatan otisak papka ovce

Vlasnik kompanije, inpirisan zlatnim otiskom papka ovce konstruisao je Güttlerov valjak - višenamensko oruđe za stvaranje idealne strukture zemljišta, koji ima izvrsnu sposobnost drobljenja grudvi, bolju posteljica semena, intenzivnije podsticanje bokorenja i  nedostižno samočišćenje.
 

Poseta Güttler fabrici

Prolećnim valjanjem kod ozimih useva doprinosi se bokorenje, što rezultira povećanje prinosa čak i do 15 posto. Valjak u potrebnoj meri pritiskuje mlade biljke što pospešuje bokorenje. Istovremeno unosi u zemljište prethodno razbačeno đubrivo što omogućuje bolju iskorićenost istih.

Dodatni rezultat se ostvaruje ako se uz valjak angažuje i jedna sejalica za površinsku setvu. Najbolji izbor za ovu svrhu je Güttler GreenMaster, koji u jednom prohodu obavlja usejavanje i podstiče bokorenje, smanjujući tako troškove a povećavajući kvalitet i kvantitet prinosa.

Izvanredno kopiranje terena

Güttler valjci su konstruisani tako da na najbolji mogući način kopiraju teren. Primera radi na jednom Güttler valjku od 6 metara nalazi se 4 sekcije za kopiranje terena, dok kod drugih valjaka iste širine obično samo tri. Ovako je smanjena veličina nepovaljanih površina.

Sem ovih mašina, vredi spomenuti i ostale proizvode poput Front setvospremača, Zemljomajstora, PrimusPlus i GreenMaster.
Za više informacija o svim modelima mašina, obratite se Güttler prodajno-stručnom timu na jedan od niže navedenih kontakata!


Foto prilog


Tagovi

Güttler Čila Šuranji Klub 100P plus Mađarska Nemačka Obrada zemljišta


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko - vinogradarskog smera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Dobtinica nagrade za najbolju novinarku Dnevnika 2010. godine. Ljubitelj pasa.


Partner

Güttler Kft. (SRB)

Kulterulet 022/35, 6801 Hodmezovasarhely, Mađarska
e-mail: csilla.petes@guttler.hu web: http://www.guttler.rs/