Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 19.09.2021. 07:30

Žitarice su na svetskim berzama sve skuplje

Jedan od razloga je oskudna žetva u Francuskoj, Kanadi i Rusiji, ali i manje zasejanih površina.

Foto: Depositphotos/Denisfilm
  • 1.460
  • 233
  • 0

Cene žitarica na svetskim berzama i dalje rastu. Jedan od razloga je i oskudna žetva u Francuskoj, Kanadi i Rusiji, a iz tih zemalja ponovno stižu izveštaji o nižim prinosima, ali i manje zasejanih površina.

Što se tiče trenutne situacije na tržištu, cene kukuruza se na čikaškoj burzi CME kreću 177,19 evra po toni, a na pariškom EuroNext-u tona košta 219,25 evra. Pšenica na CME-u košta 238,60 €/t, a EuroNext-u 248,50.

Kretanje cena žitarica na svetskim berzama možete pratiti Baze podataka > Tržište 

Kako piše agrarheute, u izvoznoj luci Hamburg pšenica za proizvodnju hleba košta 246 evra po toni, što je povećanje od sedam evra u odnosu na početak nedelje. Cene stočnog ječma tamo su 222 €/t što je rast od dva evra u odnosu na ponedeljak. Za isto toliko povećala se i vrednost tone raži koja košta 223 evra. Uzrok tog rasta je ponovni početak isporuka u Alžir i Kinu.

Najveći svetski uvoznik te žitarice, Egipat, kupio je i 300 hiljada tona crnomorske, od čega je 240 hiljada iz Ukrajine i 60 hiljada iz Rusije. Međutim, nisu kupovali od Francuske jer su im troškovi prevoza bili previsoki. U toj su zemlji i smanjene procene žetve za 36,1 miliona tona, ali je njen kvalitet vrlo dobar.

Niže su količine proizvodnje i u Kanadi gde je ranije predviđeno 22,9 miliona tona, a ovršeno je oko 21,7 mil. t.

Manje zasejane površine u Rusiji

U Rusiji se očekuje da će ratari posejati manje ozime pšenice u odnosu na rekordne nivoe prošle godine. Ta zemlja najviše izvozi u Afriku i na Bliski istok. Inače, ozima čini 70 odsto ruske žetve, a jara samo 30 odsto.

Prema tamošnjem Ministarstvu poljoprivrede, tamo je do 14. septembra posejano 7,8 miliona hektara ozimih useva u poređenju sa 8,2 mil. ha u isto vreme lani. Ukupne zasejane površine ozime pšenice mogle bi da se smanje za oko 0,5 do jedan milion hektara, strahuju ruski analitičari. Dok su prošle godine tamošnji ratari posejali 17,8 miliona hektara.

Izvozne cene ruske pšenice porasle su prošle nedelje deveti put za redom. Ona sa udjelom od 12,5 odsto proteina pripremljena je za isporuku u oktobru po ceni od 300 do 303 dolara po toni.


Tagovi

Tržište žitarica Berze Cene Žetva Cene žitarica Cena pšenice Cena kukuruza


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta