Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Urod žitarica
  • 18.09.2020. 12:05

Žetva se bliži kraju - prinosi dobri, u najavi novi podsticaji za ratare

Mjere potpore najčešće podrazumijevaju regresirano dizel gorivo, regres za sjetvu uljarica po hektaru, ali i premije za proizvedene i prodate žitarice, kao i kapitalne investicije za nabavku mehanizacije. 

Foto: JumpStory (ilustracija)
  • 83
  • 14
  • 0

Tokom ovog perioda završava se žetva suncokreta, na području Lijevče polja. Pod ovom uljaricom, na Područnoj jedinici Gradiške, nalazi se oko 500 hektara. Ratari očekuju da prinosi budu od 2,5 do 3 tone po hektaru dok je procenat vlažnosti do 10 odsto. 

Žetvi navedene ratarske biljke pristupa se kada je usjev u tehnološkoj zrelosti, odnosno, kada listovi opadnu, a u sjemenu/zrnu se završi sinteza ulja. Požnjevena uljarica trebalo bi da se čuva kada je procenat vlage ispod 10% pa je iz tog razloga potrebno odmah poslije žetve sjeme očistiti, osušiti i skladištiti. Najbolje ga je čuvati kada je vlaga u zrnu manja od 8%, savjetuju u PSSRS

Osnovne smjernice kod žetve suncokreta

Preporuka stručnjaka je da se koriste hibridi ujednačenog sazrijevanja, koji imaju suhu stabljiku, kao i one koji su otporni na polijeganje i osipanje sjemena. Takođe, za ostvarenje visokih prinosa poželjno je rukovoditi se savremenim proizvodnim procesom. Kod nas proizvodnju uljanih biljaka u dobroj mjeri podstiče i minstarstvo poljoprivrede Republike Srpske. Mjere potpore najčešće podrazumijevaju regresirano dizel gorivo, regres za sjetvu uljarica po hektaru, ali i premije za proizvedene i prodate žitarice, kao i kapitalne investicije za nabavku mehanizacije. 

I prinosi kukuruza ispunili očekivanja ratara 

Na području podmajevičke regije zabilježeno je odlično stanje kukuruza, nakon što je urađen makro ogled na parceli od šest hektara, proizvođača Pere Jovića, iz Donje Trnove, kod Ugljevika, navode iz Područne jedinice Bijeljina, Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi.

Prema riječima ovog proizvođača, zrno žitarice je zdravo i očekuje da i rod bude dobar. 

Ovogodišnji rod kukuruza bar za 25 odsto kvalitetniji od prošlogodišnjeg?

Načelnik opštine Ugljevik, Vasilije Perić, koji je takođe prisustvovao ogledu, naglasio je kako su obradive površine kod Jovića jedne od najrodnijih u podmajevičkoj regiji, poznatoj po voćarstvu, ali i sa dobrim agroklimatskim uslovima za uzgoj kukuruza. 

"Pored uzgoja voća i podizanja novih zasada, naša opština daje konkretne podsticaje za nabavku mehanizacije, subevncionišemo poljoprivrednike kojima je proizvodnja glavni izvor prihoda, pogotovo porodice sa više članova. Za ratare koji imaju posijan kukuruz i pšenicu na površinama većim od tri hektara, biće obezbijeđeni podsticaji u visini od 3.000 KM", rekao je načelnik. 

Dodaje kako je lokalna samouprava takođe obezbjedila sredstva za izgradnju objekata na poljoprivrednom gazdinstvu, poput tovilišta ili staja, ali i da značajna sredstva ulaže i u izgradnju seoskih puteva.


Tagovi

Žetva suncokreta Požnjevena uljarica Ministarstvo poljoprivrede Pera Jović Vasilije Perić Subvencionisanje poljoprivrednika Poljoprivredno gazdinstvo


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.