Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pšenica
  • 18.06.2021. 12:00
  • Severnobački okrug, Vojvodina, Stari Žednik, Subotica

Žetva pšenice: Očekivani prinos - pet tona po hektaru?

Očekujemo bolji rod u odnosu na prošlu godinu za oko pet odsto, navodi direktorka Udruženja "Žita Srbije" Sunčica Savović.

Foto: Depositphotos/SolidPhotos
  • 1.813
  • 741
  • 0

Početak žetve pšenice očekuje se u prvim danima jula, a za sada je ova žitarica u odličnom stanju. Kašnjenje od nekoliko dana izazvalo je hladno proleće, ali to, kažu stručnjaci, neće uticati na sam prinos i kvalitet.

Na vojvođanskim njivama hlebno žito se uveliko žuti, a na parceli Džamila Džavića, koja kod Starog Žednika nadomak Subotice zauzima površinu od 22 hektara, trenutno je u fazi nalivanja zrna.

"Za sada je odličnog izgleda. Jedino bi mogle da joj naškode previsoke temperature u naredne dve nedelje koje bi spržile zrno, ako bi se tako nešto desilo. Ali, ako nas vreme posluži, ne bi trebalo da imamo problema. Ove godine je zdrava, nisu je napadale bolesti, hladno vreme je pogodovalo po tom pitanju", navodi Džavić.

Očekuje se pet tona po hektaru

Vremenske prilike u toku proleća i niske temperature usporile su vegetaciju ozimih useva, te će, iz tog razloga, skidanje pšenice početi između 5. i 10. jula, ukazuje direktorka Udruženja "Žita Srbije" Sunčica Savović.

Žetva pšenice zbog hladnog vremena tek od 10. jula?

"Dakle, to će se odraziti samo na žetvu, ne i na prinos. Očekujemo bolji rod u odnosu na prošlu godinu za oko pet odsto. A kako smo u jesen 2020. posejali 25.000 hektara više pod ovom kulturom, ocenjujemo da će ukupan prinos sada dostići oko dva miliona i 975 hiljada tona, odnosno oko pet tona po hektaru", navodi Savović.

Prethodne sezone prinos je iznosio oko 4,7 tona po hektaru, a na imanju ratara Džavića rod nije bio mnogo ispod prosečnog. Sada se nada istom ili čak i većem.

"Očekujemo rekordan rod i jednako dobar kvalitet. Videćemo sve za 15 do 20 dana. Planiramo da uđemo u njivu 2. Ili 3. jula. Mislim da to i nije kašnjenje, jer je u vreme mog oca žetva i počinjala početkom sedmog meseca", napominje Džavić.

Kašnjenje vegetacije

Ovogodišnju pšenicu, napominje Savović, karakteriše i veoma dobar kvalitet, a tome doprinosi činjenica da nije bilo problema sa fuzarijumom niti sa toksinima. Ipak, konačan rezultat zavisiće od temperatura i vremena u toku same žetve.

"I sada, kao i svake sezone, imamo situaciju da se izgled razlikuje i od lokaliteta do lokaliteta. Na nekim poljima, usled hladnih dana, u zavisnosti od položaja same njive, stradali su nadzemni delovi biljaka, ali sve se to oporavilo. Tamo gde je bilo mraza, samo će vegetacija malo kasniti u odnosu na parcele gde nije bilo štete", objašnjava ona.

Ukoliko trenutne procene roda na kraju budu i realne, pšenice će biti i za izvoz i za domaće potrebe.

"U novu ekonomsku godinu bi trebalo da uđemo sa zalihama od najmanje tri meseca", dodaje Savović.

Čuvati rod nakon žetve

Poskupljenje cene samih žitarica u mesecima iza nas podstaklo je mnoge ratare da svoj rod sačuvaju za period nakon žetve. Zato i proizvođač Džavić planira da samo deo proda odmah. Prva cena, trebalo bi prema informacijama koje ima, da bude oko 20 dinara po kilogramu.

Padaju cene na svetskim berzama, kukuruz i dalje skuplji od pšenice

"To nije loša cena ako rod bude bio ovako vrhunski kako se i nadamo. Drugu polovinu ćemo prodati u kasnijim mesecima, uskladištićemo i čekaćemo da vrednost ove žitarice malo poraste", dodaje naš sagovornik.

Svakako, prvi kombajni pojaviće se najpre na vojvođanskim njivama, dok se skidanje pšenice u ostatku Srbije očekuje nekoliko dana kasnije.


Tagovi

Žetva pšenice Džamil Džavić Prinos po hektaru Vremenske prilike Nalivanje zrna Cena pšenice Sunčica Savović


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)