Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ječam
  • 19.06.2018. 10:15

Žetva ječma - obrenovački ratari u minusu 30%

Kiša koja pada ovih dana pogodovaće prolećnim usevima, odnosno kukuruzu, suncokretu i soji, ali bi mogla loše uticati na žetvu ječma i pšenice, koja je već otpočela i u ataru Posavine. Padavine od pre par nedelja već su znatno umanjile prinose kod ovih kultura, koje su zbog visokih temperatura sazrevale ranije nego inače.

Foto: Flickr / B4bees
  • 1.699
  • 102
  • 0

Ako se osvrnemo unazad, već duži niz godina poljoprivrednici žetvu ječma i pšenice obavljali su krajem juna. Ove godine usledilo je iznenađenje od strane suše, pa se žetva več uveliko obavlja na počeku juna. Kod poznatog obrenovačkog poljoprivrednika Dragiše Pajića u selu Konatice, žetva ječma je već uveliko počela. Pajić kaže da će se ove godine jedva pokriti troškovi:

"Kada pogledamo pšenicu, s obzirom na to da je seme domaće, i da nismo bacali veštačko đubrivo, već smo probali da troškove smanjimo na minimum, prinosi bi trebalo da budu oko tri tone po hektaru. Nismo imali kišu, kao ni zimsku zalihu vode od snega i ova godina je za poljoprivrednike veoma loša".

Minus veći nego prošle godine

U martu i aprili su bili neočekivano topli dani, ali osim nižih prinosa, visoke temperature i padavine su kod pšenice uzrokovale i pojavu bolesti, što može dodatno umanjiti prinose.

"U odnosu na prošlu godinu, već sada bi se moglo reći da smo u minusu oko 30% u svim kulturama u prinosu. Što se ječma tiče, već sada smo u minusu 30%, a verujemo da će za kukuruz minus biti čak i do 50%. Biće ga na mestima gde su lokalne kiše najviše padale", ističe Pajić.

Stručnjaci savetuju prilagođavanje uslovima

Predstavnici Poljoprivredno savetodavne službe Padinska Skela, obišli su poljoprivrednike u selima Konatice i Poljane.

"Potpuno je neočekivano da žetva ove kulture krene ovako rano. Žetva je i do sada obično kretala krajem juna, međutim, ove godine smo imali slučaj da je žetva ječma krenula već krajem maja. Svedoci smo velikih klimatskih promena i predstoji nam samo prilagođavanje aktivim uslovima, što podrazumeva drugačiju obradu zemljišta i priklanjanje kulturama koje dolaze ranije. To znači ranije skidanje useva i vođenje pravilne agrotehnike", ističe savetodavka Ankica Kačarević.

U narednom periodu počeće i žetva pšenice, a domaćini u selima Konaice i Poljane očekuju prosečan prinos ove kulture.


Povezana biljna vrsta

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer poseduje visoku hranidbenu vrednost. U ishrani stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje u... Više [+]

Tagovi

Ječam Žetva ječma Žetva pšenice Konatica Prinos ječma Ankica Kačarević Dragiša Pajić


Autorka

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirani novinar, dete sa sela i entuzijasta u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.