Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja duhana
  • 17.01.2018. 19:30

Željko Aragović: Proizvođači duhana u RH su diskriminirani

Udruga hrvatskih proizvođača duhana "Krupan list" zalaže se za usklađivanje Zakona o duhanu sa direktivama i Uredbama EU, zalaže se za liberalizaciju tržišta i jačanje organizacija proizvođača duhana.

Foto: Pixabay/WikimediaImages
  • 1.450
  • 67
  • 0

Udruga hrvatskih proizvođača duhana "Krupan list", Virovitica smatra kako je Zakon o duhanu čiji je Nacrt potrkaj prošle godine upućen na saborsku proceduru, diskriminirajuć za hrvatske proizvođače te ga treba uskladiti s direktivom i Uredbom Europske unije o zajedničkom tržištu poljoprivrednih proizvoda.

Njihovo priopćenje, koje potpisuje predsjednik udruge, Željko Aragović, prenosimo u cijelosti.

Prosječna cijena hrvatskog duhana najniža u EU

Ministarstvo poljoprivrede potkraj prošle godine uputilo je u proceduru Nacrt Zakona o duhanu, koji se usaglašava još od 2010. godine s pravnom stečevinom Europske unije.

Postojeći Zakon bitno diskriminira proizvođače duhana u Republici Hrvatskoj, na način da im onemogućava trženje svojeg proizvoda, sirovog duhana na tržištu Europske unije, što je u suprotnosti s direktivom i Uredbom Europske unije o zajedničkom tržištu poljoprivrednih proizvoda.

Posljedice diskriminirajućeg Zakona osjetile su se izrazito na niskoj prosječnoj otkupnoj cijeni duhana, koja je u RH najniža od svih zemalja EU. U RH je cijena duhana 12,80 kuna za kilogram, a u EU 18,70 kuna za kg, što je dovelo do znatnog pada proizvodnje u RH u posljednjih 8 godina, za 40 %.

Izgubljeno nekoliko tisuća radnih mjesta

Izgubljeno je 600 OPG-ova, kao i nekoliko tisuća radnih mjesta. S obzirom da proizvodnja duhana nema alternative, manje više zaposleni na duhanskim poljima napustili su ruralne sredine i otišli na tržište EU-a.

Sve se to nije trebalo dogoditi jer je duhan deficitarna sirovina na tržištu EU. EU godišnje proizvede 200 milijuna tona sirovog duhana, a potrebe su 400 milijuna tona. Cijene sirovog duhana na tržištu EU povijesno su visoke, te se u pojedinim zemljama prosječno kreću i preko 26 kuna za kilogram, što je 105% više nego u RH. Slobodnog duhana na tržištu EU nema i traži se kila više.

Hrvatski proizvođači duhana imaju ogromnu priliku da plasiraju svoju iznimno kvalitetnu sirovinu na tržište EU i postignu znatno bolju cijenu od sadašnje, što je jedan od preduvjeta za vraćanje povjerenja u tu proizvodnju, rast zaposlenosti i zadržavanja ljudi u ruralnom prostoru, pogotovo na područjima koja su vezana za tu proizvodnju, a to su Virovitičko-podravska i Požeško-slavonska županija.

Organizirati proizvođače u organizacije

Temeljem toga, Udruga hrvatskih proizvođača duhana "Krupan list" zalaže se za usklađivanje Zakona o duhanu sa direktivama i Uredbama EU, zalaže se za liberalizaciju tržišta i jačanje organizacija proizvođača duhana.

U skladu s tim, predloženo je niz izmjena na Nacrt Zakona o duhanu, koje uvode nove poslovne subjekte u otkup duhana, jasnije definiraju ugovorne odnose između poslovnih subjekata u lancu trgovine sirovim duhanom.

Snažno se zalažemo za obavezno organiziranje proizvođača u proizvođačke organizacije koje bi bile temelj buduće organizacije proizvodnje. Organizacija proizvodnje kroz proizvođačke organizacije daje mnoge prednosti proizvodnji duhana, kao što su: sljedivost, bolju kontrolu, bolju pregovaračku poziciju samih proizvođača, tržišnu orijentiranost ne samo kroz sirovi duhan, već kroz prerađeni i duhanske proizvode.

"Od sjemena do dima"

Drugim riječima, proizvođači duhana kroz proizvođačke organizacije imaju priliku zaokružiti ciklus pod krilaticom "od sjemena do dima", što je put do krajnjeg potrošača te time jačanja poduzetništva, konkurentnosti, a samim time i opstanak i širenja proizvodnje duhana u RH.

Procjenjujemo da bi Zakon do ljeta 2018. godine prošao saborsku proceduru, te bi proizvođači duhana već u 2019. godini bili tržišno orijentirani, a 2018. godinu iskoristiti za organiziranje u proizvođačke organizacije.

Foto: Pixabay/WikimediaImages


Tagovi

Željko Aragović Proizvodnja duhana Udruga Krupan list Cijena duhana


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.