Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suša 2020.
  • 17.09.2020. 07:30

Zbog suše u Europi niži prinosi, a kasni i sjetva ozimih usjeva

Suša u jugoistočnoj Europi je smanjila prinose kukuruza, suncokreta, šećerne repe i krompira, a sprječava i sjetvu ozimih strnina.

Foto: Depositphotos/casadaphotos
  • 69
  • 6
  • 0

Zajednički istraživački centar (JRC), osnovan od strane Europske komisije, smanjio je prognoze prinosa za ljetnu sjetvu. Trend smanjenja najveći je kod kukuruza i suncokreta ali i šećerne repe, krompira i soje, stoji u septembarskom izdanju JRC MARS Biltena - Praćenje usjeva u Europi.

Rumunija, Bugarska i Ukrajina trpe zbog jake suše

U jugoistočnoj Europi, pogotovo u istočnoj Rumuniji, Bugarskoj i južnoj Ukrajini prevladavaju teški uslovi zbog suše koja je uticala na prinose kukuruza i suncokreta. Suša se proširila i na sjeveroistočnu Grčku i to na najvažniju regiju koja proizvodi tu suncokret u toj zemlji.

U središnjoj Ukrajini trajni deficit padavina negativno utiče na prinose kukuruza, ali i ozimih žitarica. Ondje su vremenski uslovi najgori u posljednjih deset godina, objavio je APK-Inform konzultantska kuća. Zbog toga će ta zemlja koja je među vodećim svjetskim uzgajivačima i izvoznicima žitarica, vjerovatno smanjiti žetvu na oko 68 miliona tona ove godine sa rekordnih 75 mil. t 2019. Osim toga i sjetvu bi mogli odgoditi do kraja septembra ili čak početka oktobra. 

Rumunski poljoprivrednici traktorima izašli na ulice - suša ih pokosila, a pomoći nigdje?

U zapadnoj Europi temperature su pale nakon talasa vrućina u avgustu. U velikim dijelovima Francuske, Belgije, Luksemburga, zapadne Njemačke i južne Nizozemske se deficit padavina nastavlja. To i dalje smanjuje očekivanja od prinosa za ljetne usjeve u tim regijama.

Suprotno tome, u Irskoj i dijelovima Ujedinjenog Kraljevstva česte i obilne kiše od sredine avgusta negativno su uticale na sazrijevanje i žetvu. I u sjevernoj Italiji, Austriji, Slovačkoj, Češkoj i Poljskoj zabilježen je višak padavina. Međutim, u srednjoj i sjevernoj Europi vremenske prilike su bile povoljne. 

U Njemačkoj treća sušna godina za redom

Kiša u avgustu i septembru nije bila dovoljna da značajno poboljša vlagu tla za ljetinu u zapadnoj i središnjoj Njemačkoj, a ovo je treća sušna godina za redom u toj državi.

Prognoza za kukuruz je blago smanjena, na 9,15 t/ha u odnosu na avgust. Nije bilo promjena u procjenama prinosa za krompir i šećernu repu. Ove godine oni su za te usjeve osrednji, ali ipak malo veći u odnosu na posljednje godine.

Zašto njemački poljoprivrednici odustaju od uzgoja šećerne repe?

Avgust je u prosjeku u Njemačkoj bio topliji nego obično, uglavnom podstaknut kratkim, ali intenzivnim toplotnim talasima koji su se izmjenjivali s oštrim padovima temperature na jugu.

Suprotno tome, sjever je karakterisalo duže toplo razdoblje. Broj kišnih dana tokom izvještajnog razdoblja bio je uglavnom oko ili ispod prosjeka. Nivo padavina smatrana je zadovoljavajućom za sjetvu uljane repice, a trenutno se ondje sije ozimi ječam.

Francuska: Previše suho i otežana sjetva uljane repice

Europska agencija za praćenje usjeva izvještava da su u Francuskoj očekivanja prinosa smanjena. Vremenski uslovi od početka avgusta povećali su učinke sušnih razdoblja zabilježenih od početka jula. Iako uslovi žetve pokazuju velike prostorne razlike.

Više od polovine proizvođača pšenice bez prihoda u 2020. godini

Padavine od sredine marta često su raspoređene na prostorno vrlo raznolik način. Prognoze prinosa za kukuruz, soju, krompir i šećernu repu vrlo su blizu onim lošim iz 2018. i 2019. godine. Sjetvu uljane repice omela je suha i zbijena zemlja, a radi toga je i odgođena.

U Rumuniji manje kukuruza i suncokreta

Vruće i suhe prilike u istočnom i južnom području Rumunije imale su negativan uticaj na prinos kukuruza i suncokreta. Međutim, na zapadu te zemlje uslovi su bili relativno dobri zahvaljujući kiši. Uprkos tome, prognoze su smanjile očekivanja.

Vrijeme je bilo posebno vruće u južnim i istočnim područjima, gdje su maksimalne temperature dosezale i do 39°C, a broj vrućih dana bio je vrlo velik. Zapadna, sjeverna i središnja područja su bila malo toplija nego inače.

Značaj sjetve ozime pšenice u optimalnom roku

Padavine su prvih dana septembra bile nešto jače, ali su za usjeve došle prekasno. Vruće vrijeme ubrzalo je razvoj biljaka, što je rezultiralo i vrlo ranim početkom žetve, posebno u istočnim područjima.

Osim toga, jaka i dugotrajna suša u južnim i istočnim regijama u avgustu uzrokovala je velike probleme sa snabdjevanjem vodom i to sa vrlo negativnim uticajem na urod. Prognoze prinosa za sve ljetne usjeve stoga su smanjene, posebno za kukuruz, ali i za suncokret i šećernu repu jer su najvažnija područja za njih u regijama koje su najviše pogođene nepovoljnim vremenskim uslovima.


Tagovi

Jugoistočna Europa Francuska Njemačka Ukrajina Prinosi Prinos kukuruza Prinos suncokreta Rumunija Sjetva


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.