Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • sjetva
  • 11.04.2021. 14:30

Zbog smanjenja stočnog fonda, manje će se sijati kukuruz - šansa za soju i suncokret

Sve pripreme su pravovremeno obavljene i sada se samo očekuje porast temperatura kako bi se tlo zagrijalo da bi se kvalitetno i sjetva odradila.

Foto: Jelena Gajić Đokić
  • 103
  • 209
  • 0

Kada je riječ o proljećnoj sjetvi, u Savezu udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske smatraju da će više površina biti zasijano uljaricama, a čija je proizvodnja svakako isplativija od uzgoja žitarica. 

"Veće su mogućnosti na tržištu, imajući u vidu činjenicu da je od 2020. godine došlo do značajnijeg rasta cijena industrijskog bilja tako da smatramo da će se i ove sezone ponoviti taj scenario", naveo je za Srnu Stojan Marinković, predsjednik Saveza. Pri tom dodaje da će istovremeno doći do smanjenja površina pod žitom iz razloga što ih poljoprivredni proizvođači najviše siju za sopstvene potrebe i kako bi prehranili stoku. 

Prema njegovim riječima, s obzirom na činjenicu da je kod nas došlo do smanjenja stočnog fonda, logično je da budu smanjene i površine pod žitaricama. "Tu prije svega mislim na kukuruz dok će uljarice dominirati u strukturi sjetve, naročito soja i suncokret", ocjenjuje Marinković.

Ove godine sjetva skuplja skoro duplo ?!

Naglasio je da će ove sezone sjetva biti skuplja od 30 do 50 odsto jer je poskupilo i đubrivo, sjemenski materijal, sredstva za zaštitu bilja kao i gorivo. Talas poskupljenja neće se zadržati samo na navedenom nego će uticati i na proizvodnju rasada, odnosno, na plastenički uzgoj zato što tu povrtari imaju i troškove grijanja objekta. 

Protekli period je, prema mišljenju Marinkovića, bio veoma povoljan za ratare, da pripreme zemljište za predstojeću sjetvu. 

Sjetva u doba koronavirusa: Ima li dosta sjemena, đubriva i drugog repromaterijala?

"Sve pripreme su pravovremeno obavljene i sada se samo očekuje porast temperatura kako bi se tlo zagrijalo do nekih desetak stepeni Celzijusovih da bi se kvalitetno i sjetva odradila", kaže ovaj poljoprivrednik. 

Podsjetio je da je optimalni sjetveni rok započeo od 1. aprila za kukuruz i soju, pojašnjavajući pri tom da ne vrijedi sijati u hladnu zemlju jer će to produžiti nicanje, a biljke će izgledati iznurene i sporije napredovati.


Tagovi

Proljećna sjetva Stojan Marinković Priprema zemljišta Optimalni sjetveni rok Porast temperatura Troškovi grijanja


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.