Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obrada zemlje
  • 08.03.2022. 18:00

Zatvaranje brazde čuva vlagu u zemljištu - kada je pravi moment?

Temperature vazduha su sve veće, a uz kombinaciju s proljetnim vjetrovima dolazi do brzog isušivanja zemljišta. Obradom brazde prekida se gubitak vlage isparavanjem

Foto: Depositphotos/tpzijl
  • 248
  • 27
  • 0

Proljeće je vrijeme kada je potrebno što prije zatvoriti brazde na oranim parcelama. Temperature vazduha su sve veće, a uz kombinaciju s proljetnim vjetrovima dolazi do brzog isušivanja zemljišta. Obradom brazde prekida se gubitak vlage isparavanjem, odnosno kapilarno kretanje vode što će biti posebno važno ovoga proljeća zbog već najavljene suše

Kako odrediti pravi moment? 

Kod izvođenja ove poljoprivredne aktivnosti neophodno je procijeniti pravi moment. Ulaskom u prevlažnu parcelu dolazi do zbijanja zemljišta i kvarenja njegove strukture. Nije dobro predugo čekati zbog isušivanja brazde. Najbolji pokazatelj optimalnog trenutka je da se njezini vrhovi prosuše i postanu svjetliji, ali su još uvijek vlažni, nisu sasušeni.

Od poljoprivredne mehanizacije za ovu aktivnost je najbolje koristiti drljaču ili sjetvospremač. Kada namjeravamo odraditi predsjetvenu pripremu zemljišta, brazda se zatvara plitko, ne ide se dublje od dva do tri centimetra.

Upotreba tanjirača dovodi do preduboke obrade. Njihova dubina rada zna da bude i preko 10 cm što rezultira isušivanjem u tom sloju i slabijim nicanjem posijanog sjemena. Tanjiranje parcele ne smije biti posljednja obrada zemljišta.

Potrebna mehanizacija

Kakvo ćemo oruđe koristiti za zatvaranje brazde zavisi od kvaliteta zemljišta, količine padavina i radnih tijela.

Drljača, brnjača ili brna je poljoprivredno oruđe koje se koristi za ravnanje površine poslije oranja, uništavanje izniklog korova, usitnjavanje i razbijanje pokorice. Postoje različita radnja tijela, ali im je funkcija ista. Dubina rada može biti od dva do 10 cm što zavisi od tipa drljače. Od izuzetne važnosti je kada obavljamo drljanje.

Brazda se zatvara plitko (Foto: Depositphotos/vinigret)

Osim što čuva vlagu, ova aktivnost će potaknuti nicanje krova kojeg možemo ukloniti tokom predsjetvene pripreme. Prozračuje zemljište, razbija krtičnjake, uklanja i razbija busenove. Može pomoći kod rasturanja stajnjaka.

Lažna sjetva umjesto herbicida: kada i kako se obavlja?

Zajedno sa drljačom se često koriste valjci koji dodatno ravnaju i usitnjavaju zemlju. Kada istovremeno radimo zatvaranje brazde i pripremu zemlje za sjetvu najbolje je upotrijebiti sjetvospremače. Radni organi ovog oruđa su perasti i mogu biti uski, široki i pojačani. Najčešće se kombinuju sa zvjezdastim valjkom kako bi se što bolje razbile grudve, izravnala površina i obrazovala fina "posteljica za sjeme". Kada se na prednjem dijelu kombinuje s daskom, čiju visinu možemo podešavati, zatvara brazdu.

Valjci mogu biti različiti, a od izbora radnih tijela (ravna, zvjezdasta i druga) zavisi i krajnji rezultat. Kada je zemlja vlažna, ne treba koristiti valjke jer će ju dodatno zbiti i zagladiti. Sastavni su dio kombinovanih oruđa. Njihova osnovna namjena je da ravnaju površinski sloj, zatvaraju vodne kapilare i smanjuju isparavanje.

Šinju, dasku ili ravnjaču je bolje koristiti za zatvaranje brazde u područjima sa manje padavina. Kada je u pitanju glinasta, ilovasta i vlažna zemlja njena upotreba bi formirala zaglađen površinski sloj u formi pokorice što nije pogodno za sjetvu.


Tagovi

Predsjetvena obrada Zemljište Brazda Zatvaranje brazde Drljača Sjetvospremač Kada


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]