Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pucanje stabljike
  • 01.05.2022. 12:00

Zašto puca stabljika uljane repice?

Ova se uljarica sada nalazi u fazi cvatnje kada je potrebno sprovesti zaštitu protiv bolesti koje se javljaju u usevima, zavisno od vremenskih prilika, plodoreda, agrotehničkih zahvata i sortimenta.

Foto: Depositphotos/amit4u
  • 139
  • 8
  • 0

Uljana repica je u fazi intenzivnog rasta i razvoja. Dug period bez padavina u martu kao i isušeno zemljište, onemogućili su usvajanje hraniva. Ali, nakon kiša koje su usledile u ovom mesecu, došlo je do momenta u kojem su biljke u većoj meri mogle da usvoje azotna đubriva. Ali, uz nešto toplije noći, uglavnom bez mraza, to dovelo je do visokog dnevnog prirasta. 

Svi ovi parametri posledično mogu uzrokovati pucanje stabljike, a što je prisutno i ove godine, potvrdila nam je diplomirani inženjer poljoprivrede Tatjana Međimurec.

Kako kaže, nije potrebno sprovoditi nikakvu dodatnu meru zaštite useva, osim redovne mere zaštite od bolesti koja se obavlja u ovo vreme. 

Tri najznačajnije bolesti

Ova se uljarica sada nalazi u fazi cvatnje kada je potrebno izvršiti zaštitu protiv bolesti koje se javljaju u usevima, zavisno od vremenskih prilika, plodoreda, agrotehničkih zahvatima i sortimenta. 

Međimurec ističe da su najznačajnije bolesti koje se suzbijaju u ovoj fazi bela trulež (Sclerotinia spp.), siva plesn (Botrytis cinerea) i koncentrična pegavost (Alternaria spp.

"Zaštitu od bolesti potrebno je obaviti pre početka cvetanja ili u cvetanju."

Uljana repica je u fazi cvatnje (Foto: M.Popić)

Držite se uputstva

"Pre upotrebe sredstva za zaštitu bilja obavezno treba pročitati priloženo uputstvo o primeni i odabrano sredstvo koristiti prema preporukama proizvođača", naglašava.

Dakle, zavisno od odabranog fungicida postoje razlike u odnosu na optimalni rok primene obzirom na fazu razvoja i to od vremena pred cvetanje uljane repice (BBCH skala 31-51), početkom cvetanja ili u cvetanju pa sve do faze kada je 30 odsto komuški doseglo punu veličinu (BBCH skala 69-73).

Pesticidi: Pravilna primena, mešanje formulacija i šta u slučaju trovanja?

"Poljoprivredni proizvođači obavezno treba da postupe skladno Zakonu. O sprovedenom tretiranju potrebno je redovno voditi evidenciju, a praznu ambalažu sredstava za zaštitu bilja zbrinuti na propisani način", poručuje Međimurec. 


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobijanja ulja. U semenu uljane repice ima oko 40 %  ulja i oko 20 % belančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Uljana repica Pucanje stabljike Tatjana Međimurec Bolesti Usvajanje hraniva Zaštita


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.