Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krmno bilje
  • 25.01.2019. 10:30

Zašto je važno gajiti krmno bilje?

Osim direktne koristi koje imaju krmne biljke za proizvodnju stočne hrane, stručnjaci ističu da se uključivanjem krmnog bilja u setvrnu strukturu može smanjiti ili potpuno izostaviti upotreba mineralnih đubriva i pesticida kroz plodored i plodosmenu, zelenišno đubrivo i zadržavanje azota u zemljištu.

Foto: Pixabay / Couleur
  • 2.292
  • 23
  • 0

Prema rečima dipl. inženjera poljoprivrede Gordane Rehak iz PSSS Šabac, poljoprivrednici koji se bave stočarskom proizvodnjom na svojim gazdinstvima bi osim ratarskih kultura i lucerke, kao standardne krmne biljke, trebali da se uz dobar plan upotrebe parcela i potreba za stočnom hranom, pozabave i uvođenjem drugih veoma važnih krmnih biljaka visoke hranljive vrednosti koje bi upotpunile ukupnu biljnu proizvodnju za stočnu ishranu. Rehak dodaje da naši uzgajivače stoke krmne kulture: crvenu detelinulucerku, stočni grašak, grahoricu, krmni sirak i sudansku travu uglavnom koriste kao zelenu krmu, seno, senažu i silažu, osim graška, koji se koristi za proizvodnju zrna.

Gajenjem krmnog bilja smanjuje se korišćenje mineralnog đubriva

Osim direktne koristi koje imaju krmne biljke za proizvodnju stočne hrane, stručnjaci ističu da se uključivanjem krmnog bilja u setvenu strukturu može smanjiti ili potpuno izostaviti upotreba mineralnih đubriva i pesticida kroz plodored i plodosmenu, zelenišno đubrivo i zadržavanje azota u zemljištu. Takvim pravilnim korišćenjem krmnih biljaka, povećava se efikasnost iskorišćavanja zemljišta i mehanizacije. One znatno doprinose stočarskoj proizvodnji, jer osim toga što imaju brži rast, doprinose širenju i zauzimanju značajnog mesta u obezbeđivanju sirovine za proizvodnju bioenergije.

Optimalni uslovi i agrotehnika se podrazumevaju

Ipak, intenzitet iskorišćavanja krmnih biljaka direktno zavisi od načina setve i nege, odnosno pravilne agrotehnike koja podrazumeva zadovoljavanje optimalnih uslova gajenja. Naravno, i te biljne vrste imaju različite zahteve kada je reč o razvoju, pa će poljoprivrednici moći planski da koriste svoje parcele u zavisnosti od količine plodnosti. Tako oni mogu da popravljaju stanje na pojedinim parcelama.

Vrstu krmnog bilja odabrati prema tipu zemljišta i agro-meteorološkim uslovima 

Kada govorimo o različitim uslovima zemljišta poput kiselosti, različitih tipova zemljišta, koji se razlikuju po sastavu i plodnosti, klimatskim uslovima, mogućnostima navodnjavanja, kao i otpornosti na štetočine i bolesti, gajenjem krmnog bilja možemo u mnogome doprineti da se poljoprivrednici prilikom odabira različitih sorti odluče za one koje na njihovom gazdinstvu najviše odgovaraju i po sastavu i po kvalitetu krme koja se ogleda u njihovom procentu hranljivih materija, ali i po vremenu i načinu korišćenja.


Povezana biljna vrsta

Crvena detelina

Crvena detelina

Sinonim: - | Engleski naziv: Red clover | Latinski naziv: Trifolium pratense L.

Crvena detelina najpre se koristila kao lekovita biljka, a danas se gaji kao visoko cenjena krmna kultura. Daje veoma stabilnu krmu i u zemljištu ostavlja oko 100 kg/ha azota, što... Više [+]

Lucerka

Lucerka

Sinonim: - | Engleski naziv: Lucerne | Latinski naziv: Medicago sativa L.

Lucerka se gaji na svim kontinentima, a od evropskih zemalja najveći je proizođač Francuska. Za ishranu domaćih životinja može se koristiti u zelenom stanju ispašom i košenjem,... Više [+]

Sudanska trava

Sudanska trava

Sinonim: - | Engleski naziv: Sudan grass | Latinski naziv: Sorghum sudanense ( Piper ) Stapf.

Sudanska trava ima tanku i visoku stabljiku, dobro bokori, ima dosta lista, pa se koristi za proizvodnju sena. Spada među sirkove koji su rašireni u toplim predelima. Uspeva svuda... Više [+]

Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Krmno bilje Gordana Rehak Crvena detelina Grahorica Lucerka Sudanska trava Krmni sirak Seno Silaža Zelenišno đubrenje


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ove godine očekuje se da se veliki broj poljoprivrednika opredeli za soju. Stručnjak sa NS Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Vuk Đorđević ističe da je bio najtopliji februar od kako se vrše merenja, što je značajan faktor za sva predviđa... Više [+]