Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uljana repica
  • 13.03.2021. 07:30

Zaoravaju uljanu repicu, a cena sve viša - francuski ratari u problemu

Štetočine i hladnoća uništili su oko 10 odsto proizvodnje uljane repice u Francuskoj. Zbog niskih zaliha na tržištu, cena je premašila 550 evra po toni.

Foto: Renata Prusina
  • 189
  • 125
  • 0

Talas hladnoće i najezda štetočina uništili su useve uljane repice u Francuskoj do te mere da će se značajan deo parcela pod ovom kulturom zameniti novim, izvestila je francuska kancelarija za poljoprivredu FranceAgriMer. Ali, poručili su da je ipak prerano za utvrđivanje tačnog broja stradalih njiva.

Istovremeno, svetske zalihe uljarica se sve više smanjuju, što uzrokuje rast cena na terminskim tržištima. Tako su na berzi ICE Canada, premašile 550 evra po toni, što je najviši nivo još od januara 2012. godine. Budući da je uljana repica glavna uljarica za proizvodnju biodizel goriva, moglo bi da dođe i do rasta njegove cene.

Uljana repica - cena na tržištu

"Ove godine naši ratari posejali su je manje. Na onim poljima gde je zasejana, deo će morati da bude zaoran, a ono što i ostane, imaće niži prinos", za reuters je izjavio, Benua Petremon, poljoprivrednik i šef odbora za useve FranceAgriMer. Dodao je da će se na većini površina ona zameniti jarim ječmom.

Očekuje se pad proizvodnje za oko 10 odsto

U svojim najnovijim izgledima objavljenim početkom februara, francusko ministarstvo poljoprivrede smanjilo je procenu površine uljane repice 2021. na milion hektara, sa pređašnjih 1,13 miliona.

Nova prognoza ukazuje na pad proizvodnje ove kulture od 9,8 odsto i na najmanju zasejanu površinu još od 1997. godine, dok je, na primer, u sezoni 2015./2016. bilo čak 1,5 miliona hektara pod ovom uljaricom.

Međutim, institut Terres Inovia, procenio je da će se površina pod njom tokom ove godine smanjiti na oko 950.000 hektara, a i trgovci očekuju da će biti nešto ispod milion hektara.

Kao i u nekim drugim evropskim zemljama, poljoprivrednici u Francuskoj i ove godine suočavaju se sa trećom razočaravajućom žetvom, jer se suša u vreme setve i šteta od insekata tokom vegetacije ponavljaju.

"U našoj zemlji proizvodnja je otežana već nekoliko godina zaredom, a neće biti bolje ni ove", razočaran je Petremon.

Ali, žitarice su uglavnom u dobrom stanju i trenutno nema utvrđenih problema za prinose.

"Povratne informacije su ohrabrujuće", kazala je Katrin Kušar, koordinator službe za praćenje useva FranceAgriMer-a, dodajući da su mrazevi i višak padavina uzrokovali ograničenu štetu.


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobijanja ulja. U semenu uljane repice ima oko 40 %  ulja i oko 20 % belančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Francuska Uljana repica Pad proizvodnje Visoke cene Suša Štetočine


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.