Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Udruženje Žita Srbije
  • 13.06.2019. 15:00

Vukosav Savković: Očekivani rod pšenice manji za 7,15 odsto

"Ove godine se očekuje 7,15 odsto manji rod pšenice u odnosu na prethodnu, koja je ujedno bila i rekordna godina. Ipak, taj rod će i dalje biti nešto veći od petogodišnjeg proseka u našoj zemlji, tako da se neće značajnije odraziti na trgovinu, preradu i izvoz naše pšenice," rekao je direktor Udruženja Žita Srbije Vukosav Saković na nedavo održanoj manifestaciji "Serbia Crop Tour 2019".

Foto: Udruženje Žita Srbije
  • 202
  • 42
  • 0

Manifestacija "Crop Tour 2019" po prvi put je organizovana u našoj zemlji od strane Udruženja Žita Srbije a uz podršku Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (UN FAO) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), i ima za cilj da se pre same žetve utvrdi očekivani kvantitet i kvalitet ovogodišnjeg roda pšenice.

Predstavnici Udruženja Žita Srbije su zajedno sa sertifikovanim uzrokivačima obišli čak 70 opština, odnosno sve regione u kojima se gaji pšenica, nakon čega su uzeti uzorci obrađeni i analizirani.

Manifestacija "Crop Tour 2019" po prvi put je organizovana u našoj zemlji

Rod pšenice neće uticati na trgovinu, preradu i izvoz 

Direktor Udruženja Žita Srbije Vukosav Saković je tom prilikom rekao da je ova godina specifična kada je reč o pšenici. "Počev od toga da je ona nicala već u decembru i januaru ispod snežnog pokrivača, preko izuzetno nepovoljnih vremenskih uslova u nastavku vegetacionog perioda - od velikih suša do obilnih kiša, koje su našim proizvođačima otežale ili u potpunosti onemogućile primenu svih agrotehničkih zaštitnih mera. Kao rezultat, ove godine se očekuje 7,15 odsto manji rod pšenice u odnosu na prethodnu, koja je ujedno bila i rekordna godina", rekao je Savković.  

Ipak, kako je dalje napomenuo taj rod će i dalje biti nešto veći od petogodišnjeg proseka u našoj zemlji, tako da se neće značajnije odraziti na trgovinu, preradu i izvoz naše pšenice. "Pored Un FAO i EBRD izražavamo posebnu zahvalnost našim kompanijama članicama: Mat-Agro, Agrogrnja, Agroglobe, Uljarice Bačka, i kontrolnoj kući AmSpec iz Novog Sada, uz čiju podršku smo uspešno održali prvu krop turu u Srbiji u organizaciji našeg udruženja," rekao je Savković.    

Delegacija u obilasku 

Prva Nacionalna žitarska konferencija krajem oktobra

Prema rečima Miloša Milovanovića, konsultanta za agrarnu politiku FAO i koordinatora FAO i EBRD projekata u Srbiji, FAO i EBRD već nekoliko godina podržavaju unapređenje izvoza žitarica i uljarica prvenstveno kroz rad na kvalitetu, logistici, ali i diversifikaciji poljoprivrednog izvoza Srbije. 

"U saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i Udruženjem Žita Srbije, organizujemo prvu Nacionalnu žitarsku konferenciju krajem oktobra ove godine, na kome će domaći proizvođači i trgovci imati priliku da se detaljnije upoznaju sa svetskim trendovima i aktuelnim dešavanjima na međunarodnom tržištu žitarica, dok će potencijalni kupci iz inostranstva sagledati potencijale srpske proizvodnje," rekao je Milovanović. 


Izvori

Udruženje Žita Srbije


Tagovi

Udruženje žita Srbije Crop Tour 2019 UN FAO EBRD Vukosav Saković Miloša Milovanovića


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.