Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stanje usjeva
  • 24.01.2023. 09:00
  • Posavski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Orašje

Vrijeme uzima danak: Ozimi usjevi poprimaju žutilo

Ukoliko se stvore povoljni vremenski uvjeti, potrebno je da se izvrši prihrana azotnim gnojivima. Nije poželjno da prva prihrana kasni

Foto: Ministarstvo poljoprivrede PK
  • 175
  • 47
  • 0

Ozimi usjevi na području Posavskog kantona nalaze se u fenofazi ukorjenjivanja i intenzivnog bokorenja, ovisno o rokovima sjetve. Nadprosječno visoke temperature u decembru i januaru uzrokovale su izostavljanje procesa jarovizacije, odnosno izlaganje niskim temperaturama ispod 7 ˚C (inaktivne temperature), što u konačnici može nepovoljno utjecati na daljni razvoj usjeva.

Naime, u posljednjih sedam dana vremenske prilike su se promijenile, te su na zasijanim površinama vidljiva vodoliježja uslijed prekomjernih padavina. Usjevi koji se nalaze na površinama gdje se zadržavaju suvišne padavinske vode, poprimaju žutilo ili čak dolazi do propadanja cijele biljke.

Prokopati kanale

Na usjevima ječma uočava se intenzivnije žućenje cijelih površina. Ječam je biljka koja je osjetljiva na temperaturna kolebanja, odnosno razlike između niskih noćnih i visokih dnevnih temperatura. Takvi ekološki uvjeti dovode do fizioloških poremećaja u razvoju biljaka.

Preporuka je, u takvim usjevima primijeniti tretman aminokiselinama, koje umanjuju stresno stanje biljke. Iz savjetodavne službe Ministarstva poljoprivrede PK, također, preporučuju poljoprivrednim proizvođačima da na svim parcelama gdje je to moguće prokopaju kanale i omoguće istjecanje suvišne vode, kako bi se umanjile štete u usjevima.

Prihrana azotom

Tokom vegetacije ozimih usjeva poljoprivredni savjetodavci će pratiti eventualnu pojavu bolesti i štetnika, te pravodobno obavijestiti proizvođače o načinu tretiranja usjeva u slučaju pojave istih.

Niže ili više cijene đubriva, upitna i nardena poljoprivredna sezona 

Ukoliko se stvore povoljni vremenski uvjeti, potrebno je da se izvrši prihrana azotnim gnojivima. Nije poželjno da prva prihrana kasni iz razloga što biljke nisu prošle kroz stadij mirovanja uslijed blage zime, nego su koristile zalihe hraniva iz tla.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Tagovi

Ozimi usjevi Pšenica Ječam Snijeg Žutilo lista Propadanje biljke


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.