Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Setva kukuruza
  • 07.04.2020. 13:30

Vreme stabilno - setva kukuruza može da počne?

Kako kaže dr Goran Bekavac, ne bi bilo poželjno da se setva odlaže, jer bi to moglo da se odrazi na 'vidljivo sniženje prinosa' i napominje da se moraju uložiti maksimalni napori kako bismo, setvu obavili što bolje i tako obezbedili prehrambenu sigurnost.

Foto: Facebook/Väderstad Srbija
  • 522
  • 69
  • 0

Nakon stabilizacije vremenskih uslova, setva kukuruza bi mogla da počne već krajem nedelje, odnosno u optimalnim rokovima kao i prethodnih godina.

Da li korove u kukuruzu suzbijati pre ili posle nicanja?

"Sneg je nakvasio i ohladio zemljište pa bi trebalo sačekati da se ono prosuši i zagreje na deset do 12 stepeni, na dubini pet do sedam centimetara, pa onda sa sejalicama ući u njive", rekao je list Novosti dr Goran Bekavac, rukovodilac Odeljenja za kukuruz pri novosadskom Institutu za ratarstvo i povrtarstvo.

"Ne odlažite setvu - moramo obezbediti prehrambenu sigurnost"

Kako dalje upozorava, ne bi bilo poželjno da se setva odlaže, jer bi to moglo da se odrazi na 'vidljivo sniženje prinosa' i napominje da se moraju uložiti maksimalni napori kako bismo, u uslovima vanrednog stanja zbog pandemije virusa korona, setvu obavili što bolje i tako obezbedili prehrambenu sigurnost.

Setva: Semena dovoljno, ali mogući nedostatak pesticida usloviće zakorovljene useve

Kako smo ranije pisali, semena ima dovoljno na tržištu i svi su nabavili ono što su planirali. Međutim, što se tiče pesticida, nabavka će biti u ozbiljnoj poteškoći zato što ovi hemijski preparati sukcesivno ulaze u državu, saznajemo od distibutera.

Goran Bekavac, ranije za Agroklub, rekao je da smatra da trenutna situacija u Srbiji neće negativno uticati na poljoprivredu i prolećnu setvu napominjući da u ovakvoj situaciji ne smeju da stanu dve stvari - medicinski radnici i proizvodnja hrane.

Setva 2020: Kukuruz na većim površinama, suncokreta - manje

U pogledu zastupljenosti poljoprivrednih kultura očekivanja Poslovnog udruženja "Žita Srbije" su da će kukuruz ove godine zauzeti veće površine i biti posejan na milion hektara, dok je prošle setve zauzeo 970.000, preneo je list Dnevnik.


Tagovi

Setva kukuruza Uzgoj kukruza Vremenski uslovi Korona virus Vanredno stanje Goran Bekavac


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ove godine očekuje se da se veliki broj poljoprivrednika opredeli za soju. Stručnjak sa NS Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Vuk Đorđević ističe da je bio najtopliji februar od kako se vrše merenja, što je značajan faktor za sva predviđa... Više [+]