Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 20.05.2018. 08:00

Volovod - najčešći parazit duhana

Volovod je parazitska biljka koja uglavnom parazitira biljne vrste iz porodice pomoćnica (Solanacea). Na zasadima duhana može uzrokovati ozbiljnu štetu, pa njegovo prisustvo nikako ne treba zanemarivati.

Foto: Flickr / Michael Gras, M.Ed.
  • 987
  • 36
  • 0

Volovod ili čuma (Orobanche ramosa) je jednogodišnja, karantinska, parazitska biljka. Uglavnom parazitira biljke iz porodice pomoćnica (Solanacea), a najčešće se sreće u zasadima duhana. Na parazitiranim biljkama duhana lišće se ne razvija normalno. Često ostaje sitnije, tanje ili se deformira i teže se otkida sa stabljike. Nakon branja, oboljelo lišće brže žuti u usporedbi sa zdravim, a kasnije pocrni. Takvo lišće gubi svoja tehnološka svojstva: elastičnost, boju i sposobnost zadržavanja vode, pa se svrstava u inficirane klase. 

Volovod izaziva uvenuće listova duhana

Kako objašnjava savjetnica Mica Stajić, sirovina dobivena od zaraženih biljaka u znatnoj mjeri se degradira, pa zato nije pogodna za dalju preradu. Štetni uticaj volovoda ogleda se i u tome što parazit, uzimajući jedan veći dio vode i hranljivih materija, koje su neophodne biljci duhana, izaziva uvenuće listova.

Visokoproduktivna vrsta - brzo se širi 

Volovod se ramnožava sjemenom. To je visokoproduktivna biljka, sa 40.000 - 150.000 sjemenki. Sjeme se pomoću vjetra širi na velike udaljenosti, a takođe se prenosi vodom, stajskim đubrivom, pomoću pticainsekata, a rasijava ga i čovjek. U nepovoljnim uslovima, to jest ako ne dođe u dodir sa korijenom biljke domaćina, sjeme ove parazitske cvjetnice može mirovati čak 13 godina. Da bi ono proklijalo, osim biljke domaćina neophodna je veća količina vlage u zemljištu, kao i pogodna temperatura od 15°C-25°C. Kao osjetljive biljke koje parazitira volovod još se spominju: uljana repica, suncokret i lucerka.


Povezana biljna vrsta

Duhan

Duhan

Sinonim: - | Engleski naziv: Tobacco | Latinski naziv: Nicotiana tabacum L.

Duhan se dobro prilagođava klimi i tlu, ali se prema uvjetima uzgoja mijenjaju njegove morfološke karakteristike. Slabiji duhan sadrži manje od 1% nikotina, srednje jak između 1 i... Više [+]

Tagovi

Volovod Orobanche ramosa Duhan Zaštita bilja Mica Stajić


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ima li ista lakše prodat od peršuna !? 😁