Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dan voda
  • 22.03.2023. 07:30

Vlažnost tla i količina vode u rijekama već su zabrinjavajući

I dok obilježavamo Svjetski dan voda, prognoze za ovu godinu nisu dobre. Suša je već zahvatila dijelove Evrope

Foto: Maja Celing Celić
  • 97
  • 6
  • 0

Svjetski dan voda obilježavamo 22. marta već punih 30 godina, od 1993. Često je uzimamo zdravo za gotovo no širom svijeta postoje ljudi koji nemaju pristup čistoj, sigurnoj i pitkoj vodi.

Sve je više razvijenih država gdje zbog suše uzrokovane klimatskim promjenama dolazi do nestašice ovog resursa. Prvi znakovi već su zahvatili Francusku, Španiju i sjevernu Italiju, objavio je Zajednički istraživački centar Evropske komisije (JRC) u Izvještaju o suši u Evropi.

Situacija je zabrinjavajuća

"Zbog iznimno suhe i tople zime većina južne i zapadne Evrope pogođena je anomalijama kada je riječ o vlažnosti tla i količini vode u rijekama", saopćio je JRC dodajući da situacija izaziva zabrinutost za snabdijevanje vodom, poljoprivredu i proizvodnju energije.

U dijelovima Evrope već je suša

"Vodeni ekvivalent snijega u Alpama daleko je ispod historijskog prosjeka i uzrokovat će ozbiljno smanjenje količine vode od topljenja snijega koja se slijeva u riječne tokove u perialpskom području tijekom proljeća i ranog ljeta 2023. godine", stoji u Izvještaju. 

Za sada su ozimi usjevi u Mađarskoj, Austriji, Rumuniji, Bugarskoj, Grčkoj i Cipru u dobrom stanju, ali nivo vlage u tlu je niska te je potrebno više kiše kako bi se zadovoljile potrebe usjeva. U regiji Magreb dugotrajna suša već je izazvala značajan negativan utjecaj na usjeve. U Turskoj je suho samo u zapadnim regijama dok je u drugim dijelovima zemlje sušu ublažila obilna kiša.  

Ozimine u Hrvatskoj

Kada je riječ o Hrvatskoj, zabilježene su značajne količine padavina početkom decembra, krajem januara i u prvoj sedmici marta, što je rezultiralo kumulativnom količinom padavina iznad dugoročnog prosjeka za promatrano razdoblje, s ukupnom količinom oborina do 240 mm na istoku zemlje. Međutim, njih gotovo da nije bilo u februaru. No, izgledi za ozime usjeve su dobri, stoji u izvještaju. 

Toplo zimsko vrijeme bilo je popraćeno relativno obilnim padavinama tokom većeg dijela promatranog razdoblja. Navode da do sada nije bilo izvješta o pojavi štetočina. Ističu da će u nadolazećim sedmicama biti potrebne dodatne padavine. 

Izvještaj u cijelosti pročitajte u dokumentu ispod teksta


Dokumenti


Tagovi

Svjetski dan voda Suša Ozimi usjevi Suša u 2023. Količina vode Oborina


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.