Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uljana repica
  • 08.02.2022. 07:30

Visoke cene uljane repice dovele do rekorda u zasejanim površinama

Predviđa se da će veće površine pod ovom kulturom biti u najvažnijim regijama kao što su Kanada i Evropska unija. Očekuje se ekspanzija u dve evropske države.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 485
  • 37
  • 0

Izuzetno visoke cene uljane repice su podstakle poljoprivredne proizvođače da zaseju rekordne površine pod ovom ratarskom kulturom. Predviđa se da će globalna površina biti veća za skoro milion hektara nego prošle godine te će dostići 40 miliona ha u sezoni 2022/23. To je povećanje za više od dva odsto u odnosu na tekuću marketinšku godinu.

Prema pisanju Agrarheute, procena globalnog uzgoja repice je podignuta za sezonu 2022/23. na rekordan nivo, a razlog za proširenje površina je značajno povećanje cena i velika potražnja. 

Stiže rod iz nove žetve, a cena je na pariškoj MATIF fjučers berzi fiksirana 2. februara te zaključna iznosi 616 evra/t. Ali, proizvođačke dostižu i 700 evra/t bez skladištenja useva.

Ekspanzija u dve evropske države

IGC predviđa da će veće površine pod ovom kulturom biti u najvažnijim regijama kao što su Kanada i Evropska unija. Procenjuje se da će u Kanadi uzgajivači zasejati 9,4 miliona hektara repice za žetvu 2022. godine što je oko 400.000 hektara više nego prethodne godine. Prema procenama analitičara u Agrarmarkt Informations-Gesellschaft prava ekspanzija površina se očekuje u Francuskoj i Nemačkoj. U EU se očekuje da će biti zasejano oko 5,6 miliona hektara. To će ipak biti manje nego 2017. godine, čak i kada se uzmu u obzir i površine u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Uzgoj u Ukrajini u poređenju sa novembarskom procenom IGC-a je za 100.000 ha više u odnosu na prošlu sezonu.

Procene za ovu sezonu su podignute na rekordni nivo (Foto: Depositphotos/masterwilu)

Prema navodima Unije za promociju uljarica i proteinskih vrsta (Ufop), gubitke prinosa u sezoni 2021/22., što je rezultiralo znatno nižom proizvodnjom, treba gledati kao okidač za povećanje međunarodnih cena ove biljne kulture.

Kretanje cena na svetskim berzama pratite na Baze podataka > Tržište > Uljana repica

Treba napomenuti da proizvođači goriva u državama članicama EU moraju tražiti alternative palminom ulju, jer će uračunavanje biogoriva iz palminog ulja u obaveze nacionalnih kvota prestati 2023. Ufop stoga očekuje da će se morati blagovremeno da potraži alternativne sirovine, a repičino ulje je prioritet.

Đubrenje stajnjakom?

Cene mineralnih đubriva su porasle, a to će imati uticaja i na ovaj uzgoj. Agrarheute je sproveo istraživanje o njihovoj zameni organskim đubrivom, prvenstveno tečnim stajnjakom ili supstratom za fermentaciju koji kada se primenjuju blizu površine zemlje ima visoku efikasnost, a zadovoljava i potrebe za elementima u tragovima.

Slični prinosi žitarica i ulja mogu se postići delomičnim dodatkom azota iz tekućeg stajnjaka i ostataka fermentacije kao i kod čisto mineralnog đubriva što je dokazao eksperiment iz Tiringije, u Nemačkoj.

Dodavanje manje količine azota nije značilo da automatski dolazi do velikih gubitaka u prinosima. Ispitivanja su pokazala da je ekonomski optimalan intenzitet đubriva bio i do 20 odsto manji. Međutim, prihodi su se smanjili u znatno manjoj meri. 


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobijanja ulja. U semenu uljane repice ima oko 40 %  ulja i oko 20 % belančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Uljana repica Zasejane površine Mineralna đubriva Azotna đubriva Stajsko đubrivo Rekord Površine


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poljoprivrednici u Vojvodini ostali su bez subvencija za gorivo za prolećnu setvu zbog nemarnog i nestručnog upravljanja u informacionom sistemu Ministarstva poljoprivrede e-agrar, saopštila je politička organizaacija Akcija progresivne Voj... Više [+]