Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 10.03.2023. 18:00

Veliki pad cene uljane repice - argentinska soja podbacuje zbog suše

U četvrtak je cena uljane repice pala za 14,25 evra i iznosila samo 499 €/t. Taj je trend nastavljen i u petak. Stanje sa argentinskom sojom je zabrinjavajuće.

Foto: Depositphotos/smereka
  • 488
  • 53
  • 0

Cene žitarica na svetskim berzama su nastavile padati i na kraju ove nedelje.

Pšenica je na pariškom MATIFU pala za 4,25 evra kada su u pitanju martovski ugovori, a za tonu je trebalo izdvojiti 261,50 evra. Nešto manji pad od 2,50 evra, su imali septembarski ugovori pa su iznosili 260,25 €/t. Na to najviše utiče očekivanje hoće li se nastaviti sporazum o izvozu žita iz crnomorskih luka, a koji ističe sledeće nedelje, kao i ruski izvoz jeftine pšenice.

Slabljenje evra podstaklo je evropsko tržište, a trgovci se nadaju tenderu Saudijske Arabije za 0,5 miliona tona žitarica. Povoljne vremenske prilike i padavine u područjima uzgoja u SAD i Evropskoj uniji dodatno deluju na snižavanje cena.

Kolaps tržišta uljane repice

Kukuruz je u petak startovao s 260,25€/t, a nastavio se slabiji pad.

Kolaps je doživelo tržište uljane repice. U četvrtak je cena pala za 14,25 evra i iznosila samo 499 €/t. Taj je trend nastavljen i u petak. Očekuje se da će po zatvaranju berze biti ispod 490 €/t, što izaziva paniku na tržištu. Takav razvoj situacije izazvale su padavine u zapadnoj Evropi koje nagoveštavaju dobre prinose. Dodatan pritisak daje veliki uvoz iz Australije i Ukrajine te gomilanje zaliha. Od 1. jula 2022. do 5. marta 2023. Evropska unija je uvezla oko 5,67 miliona tona uljane repice iz trećih zemalja. Do sada je ostvaren pad od 40 €/t u toku sedam dana.

Na čikaškom CBoT-u pšenica je još više pala na 234,19 €/t. a trend se i dalje nastavio. Istu sudbinu je doživeo kukuruz koji je startovao sa 236,04 €/t, a onda došao ispod 230 €/t. Cena soje po toni je po otvaranju berze iznosila 530,10 evra/t i takođe nastavila lagani pad.

Najmanji rod soje od 2009.

Poslednji USDA izveštaj drastično smanjuje prinose soje i kukuruza u Argentini. Usevi su pogođeni sušom mnogo više nego što se mislilo. Ova zemlja je najveći svetski dobavljač sojinog brašna i ulja, a ove će godine rod te uljarice biti samo 33 miliona tona. To je pad od 20 odsto u odnosu na prethodni izveštaj i najmanji rod od 2009. godine.

GMO pšenicu će sejati u Brazilu i Argentini - slabi strah od genetski modifikovanih useva?

Argentinska berza Rosario je prognozirala najnižu procenu u ovom veku. Rod soje je procenjen na 27 miliona tona, što je znatno manje od 34,5 miliona tona kako je prethodno predviđeno. Prognoza prinosa je slična i za Brazil. 

Očekuje se proizvodnja kukuruza u iznosu od 40 miliona tona, što je manje od prošlomesečne prognoze od 47 miliona tona.


Tagovi

MATIF CBoT Pariška berza MATIF Čikaška berza Cene žitarica Cene pšenice Cena kukuruza Cena uljane repice Cena soje


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.