Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 27.11.2018. 16:15

Veliki izvoz rezultovao smanjenjem ruskih zaliha pšenice za 25% u odnosu na 2017.

Povećan izvoz pšenice iz Rusije odrazio se na smanjenje zaliha koje su za četvrtinu manje nego pre godinu dana. Ovome treba dodati da ukrajinski izvoz žitarica dobro napreduje u čemu prednjači pšenica, a to prati i proizvodnja suncokretovog ulja. Nije na odmet pomenuti pad proizvodnje uljane repice u Kazahstanu i smanjenje površina pod suncokretom u Bugarskoj.

Foto: Pixabay / josealbafotos
  • 420
  • 29
  • 0

Ruski ratari su skoro završili žetvu pšenice i ječma, dok je berba kukuruza obavljena na oko 90% posejanih površina. Ukoliko posao bude završen na vreme, rod kukuruza u Rusiji bi mogao da bude preko 11 miliona metričkih tona. Ruski poljoprivrednici su setvu ozimih useva obavili na 2,4% više površina nego lane, pa je posejana površina za pola miliona hektara veće od one iz 2017. godine.

Vreme uticalo na transport i trgovinu pšenicom

Po mišljenju analitičara UkrAgroConsult-a, ruski proizvođači će nastaviti da šire površine pod ozimom pšenice, a smanjivaće površine pod proljećnom pšenicom. To će omogućiti dalje povećanje prinosa pšenice u toj zemlji i održati proizvodnju te robe na visokom nivou. Prema podacima ruskog statističkog zavoda, zalihe pšenice su do 1. novembra iznosile su 16,5 miliona metričkih tona što za 25% manje nego pre godinu dana. Ako se u obzir uzme iscrpljivanje zaliha pšenice na jugu Rusije, isporuka te robe iz udaljenijih područja zahteva dodatno vreme i troškove. Vreme je, takođe, počelo da utiče na brzinu prodaje jer je prošle sedmice došlo do pojave snega i mraza u crnomorskom regionu, a i to može uticati na brzinu isporuke.

Ukrajina već izvezla oko 9 megatona pšenice

Prema izveštajima tamošnjeg Ministarstva poljoprivrede, izvoz žitarica u Ukrajini, u sezoni 2018/19, iznosio je 16,58 miliona tona. Treba kazati da je do 21. novembra ove godine izvezeno 4,9% više žitarica u odnosu na isti period 2017. Konkretno iskazano, u inostranstvo je otpremljeno 8,8 megatona pšenice, 3 miliona tona ječma i 4,4 megatone kukuruza, a osim toga, Ukrajina je izvezla 82,5 hiljade tona brašna.

Proizvodnja suncokretovog ulja u Ukrajini na rekordnom nivou

Proizvodnja suncokretovog ulja u velikim i srednjim uljarama u Ukrajini dostigla je u novembru rekordan nivo. Ukupno je proizvedeno 533,5 hiljade tona ulja izveštava UkrAgroConsult. Podsećanja radi, cena suncokretovog ulja je uglavnom pritisnuta aktivnim početkom berbe, visokim prinosima i niskim zalihama gotovog proizvoda. Na kraju, u prva dva meseca nove sezone zabeležen je novi rekord u proizvodnji suncokretovog ulja koji iznosi 955,3 hiljada tona, dok je proizvodnja u istom periodu pre godinu dana iznosila 857,4 kilotona.

Ukrajina: Nastavljen pad izvoza brašna

Ministarstvo agrarne politike i hrane Ukrajine objavilo je da je Ukrajina do 21. novembra 2018. godine izvezla 82,5 hiljada tona brašna. Od početka tržišne sezone 2018/19, isporuka pšeničnog brašna iz te zemlje iznosila je 81,9 hiljada tona, dok je u istom periodu prošle sezone izvoz brašna dostigao rekordnih 413 hiljada tona.

Proizvodnja uljane repice u Belorusiji pala za oko 12%

Proizvodnja uljane repice u Belorusiji ove godine je iznosila 532 hiljade metričkih tona. To je za 11,7% manje nego prošle godine, kada su farmeri sakupili 603 hiljada tona uljarica. Kako izveštava UkrAgroConsult smanjenje su i površine namenjene za setvu repice i to za 2,2%, na 331,8 hiljada hektara. Pad proizvodnje uljane repice rezultat je uglavnom niskog prinosa, koji je ove godine iznosio svega 1,6 tona po hektaru u odnosu na 1,81 t/ha u 2017. godini.

Bugari posejali manje suncokreta nego lane 

Prema preliminarnim podacima Ministarstva poljoprivrede Bugarske, suncokret je ove godine požnjeven sa površine od 734,5 hiljade hektara, pri čemu je sakupljeno 1,88 megatona suncokreta i ostvaren prosečan prinos od 2,57 t/ha. Treba reći i to da su bugarski ratari ove sezone posejali 6,7% manje suncokreta nego lane, a to smanjenje je direktna posledica loših vremenskih uslova i kašnjenja setve.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobijanja ulja. U semenu uljane repice ima oko 40 %  ulja i oko 20 % belančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvetljenje i mazivo, a... Više [+]

Suncokret

Suncokret

Sinonim: - | Engleski naziv: Sunflower | Latinski naziv: Helianthus annuus L.

Suncokret potiče iz Amerike (Meksiko, Peru). Najpre je uzgajan kao ukrasna biljka, seme je korišteno za ishranu ptica, a ljudi su jeli jezgro iz semena. 1840. godine je prvi put... Više [+]

Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Pšenica Žitarice Kukuruz Uljana repica Brašno Suncokret Rusija Ukrajina Bugarska Rumunija Kina


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D