Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svetsko tržište žitarica
  • 10.01.2016. 17:40

Valute i vremenska prognoza diktiraju izvoz

Indija više nije broj jedan izvoznik kukuruza u JI Aziju jer je suša narušila proizvodnju u toj zemlji. Od izvoznika tako je u kratkom vremenu postala uvoznik. Rusija i Ukrajina očekuju podebljanje snežnog pokrivača koji je dočekan sa oduševljenjem.

Foto: depositphotos.com/budabar
  • 198
  • 36
  • 0

Vrednost rublje sve više pada, što utiče na izvozne poreze ruske pšenice. Indija više nije broj jedan izvoznik kukuruza u JI Aziju jer je suša narušila proizvodnju u toj zemlji. Od izvoznika tako je u kratkom vremenu postala uvoznik kako bi zadovoljila potrebe domaćeg tržišta.

Rusija i Ukrajina očekuju podebljanje snežnog pokrivača koji je dočekan sa oduševljenjem jer sada štiti ozime useve. Zbog nedostatka potražnje za suncokretovo i sojino ulje iz Egipta, ponude su otkazane.

Rublja slabi - porast izvoznog poreza za rusku pšenicu

Cene ruske pšenice spremne za izvoz su bile nepromenjene prošle nedelje, a ključni faktor je bila slaba valuta. U decembru je rublja izgubila 11% vrednosti naspram dolara, što je uzrokovalo porast ruskog izvoznog poreza.

Indija gubi prevlast na tržištu kukuruza

Kako bi izbegli nestašicu na domaćem tržištu i usporili rast cena, Indija je pristala na uvoz 0.5Mt kukuruza bez ikakvih poreza, što je prva prekomorska trgovinska razmena u 16 ​​godina. Drugu godinu zaredom, ozbiljna suša u Indiji narušila je domaću proizvodnju. Indija je tradicionalno glavni izvoznik kukuruza u jugoistočnu Aziju. Promena u položaju ove zemlje mogla bi dati prednost drugim izvoznicima kukuruza na globalnom tržištu, a to su SAD, Brazil i Argentina.

Ključni usevi prekriveni snegom

Sneg je napokon prekrio useve u nekim ključnim regionima. Severna Ukrajina, Belorusija i južna Rusija sa oduševljenjem su dočekali povećane količine snežnih padavina od 24. decembra, a očekuje se i podebljanje snežnog pokrivača koji će zaštititi ozime useve od niskih temperatura do kraja zime.

Otkazane egipatske ponude ulja

Egipatske ponude od 15Kt suncokretovog ulja i 25Kt sojinog ulja otkazane su prošle nedelje zbog nedovoljne potražnje. Nedavne promene u politici isplata donele su promene tako da plaćanje može biti odloženo i do 180 dana, što je rezultiralo nedostatkom saobraćaja.

Stanje ukrajinske uljane repice je malo promenjeno prošle nedelje. Marginalno poboljšanje za 0.4% iz nedelje u nedelju donelo je zadovoljavajuću procenu stanja useva za 68.6%, no to je za 80.4% slabija procena za razliku od prošle godine.

Izvor: hgca.com, Foto: depositphotos.com/budabar


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobijanja ulja. U semenu uljane repice ima oko 40 %  ulja i oko 20 % belančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Svetsko tržište žitarica Žitarice Izvoz Kukuruz Pšenica Žito Ozimi usevi Uljana repica Snežni pokrivač


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U jednoj predškolskoj ustanovi u Knjaževcu