Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Setva ozimih kultura
  • 26.10.2020. 18:00

Valjanje za bolje nicanje semena - koristite više različitih sorti u tri grupe zrenja

Tako je na osnovu iskustva i ponuđenog sortimenta uvek dobro koristiti više različitih sorti u tri grupe zrenja. Lično bih išao sa 20 odsto vrlo ranih, 60 odsto srednjih, i to najmanje četiri sorte i 20 odsto vrlo kasnih sorti, preporučuje profesor Bojan Stipešević.

Foto: Renata Prusina
  • 208
  • 297
  • 0

Setva ozimih žitarica je u punom jeku. Iako se činilo da će biti problema jer je jesen u početku bila prilično suva, zapravo su prošle nedelje uslovi bili idealni i to ne samo agroklimatski već i kalendarski, s obzirom da su sada njeni 'školski' optimalni rokovi.

"Kiša je pala na vreme i ovih dana je vlažnost zemljišta bila idealna pa ko god je imao da seje 'normalno' ozime kulture, trebalo je to da iskoristi", komentarisao nam je profesor Bojan Stipešević, upravo se vraćajući iz setve ozimog ječma, dodajući da, zbog globalnog zagrevanja, više nije greška sejati ni krajem oktobra.

Datumi se pomeraju, kad temperatura vazduha napokon padne ispod pet stepeni, nekad su se dešavali oko 20. oktobra, a sada u prvoj nedelji novembra, pa se bez problema može ići u kasnije setve.

Rokovi se pomeraju

"Zbog temperature, optimalni rokovi su pomereni, pa su tako brojni rezultati pokazali da je bolje sejati poslednjeg petka u novembru nego oko preporučenog 10. oktobra. Novembarski petak je sada naš novi optimalni rok“, duhovito je opisao profesor Stipešević podsećajući da nikada ne treba sejati sve površine sortom istog vremena dozrevanja. 

Optimalan rok setve: Ozime kulture bolje sejati malo kasnije nego prerano

"Dobro je pristupati setvi kao kladionici. Znaš da 'kuća' uvek dobija, dakle, klima je uvek promenljiva, i nastojiš da je prevariš. Tako je na osnovu iskustva i ponuđenog sortimenta uvek dobro koristiti više različitih sorti u tri grupe zrenja. Lično bih išao sa 20 odsto vrlo ranih, 60 odsto srednjih, i to najmanje četiri sorte i 20 odsto vrlo kasnih sorti."

'Normalne' ozime kulture, pšenicu i ječam, jednostavno je posejati setvospremačem u prethodno pripremljeno tlo pri čemu bi, kaže, samo trebalo voditi računa da seme nema previše kontakta s biljnim ostacima prethodne kulture. U specijalizovanim setvama, kao što je, na primer, no-till setva (bez obrade zemlje), ulagači su dovoljno jaki da se ona za žetvene ostatke odvija bez problema. Takve sejalice imaju i rasipače obično postavljene sa dodacima ulagačkih tela, da bi lakše ušli u zemlju.  

Treba voditi računa da seme nema previše kontakta s biljnim ostacima prethodne kulture

"Ako su kulture sitnozrne, kao što je na primer, 'fakultativna ozima' facelija, neke leguminoze odnosno mahunarke među kojima je grahorica, ili smese sitnozrnih kultura, onda bi trebalo da se obavi u što ravnijem zemljištu. Radi se, dakle, o plitkoj setvi - na 1-2 cm dubine, pa ako nije odrađena kvalitetna priprema tla, trebalo bi razmišljati i o valjanju pre ove aktivnosti", savetuje Stipešević navodeći primenu kembridž, pa i ravnog valjka, kako bi se obezbedio najbolji kontakt između semena i zemljišta i tako poboljšali uslovi za jednolično nicanje. 

Iza valjanja treba povući lanac

Ovde je možda dobro podsetiti da literatura navodi različite dizajne valjaka, kategorizovanih po, na primer, težini (lagani 0,5-1 kg, srednje teški 1,5-2,5 kg i teški 5-7 kg mase po dužnom metru), odnosno obavljanju (glatki, hrapavi) ili prema obliku radnih tela. Tako zvezdasti valjci imaju prečnik 30-60 cm i masu 160-300 kg, a sastoje se od zupčastih prstenova koji dobro usitnjavaju površinu zemljišta.

Kembridž valjci za intenzivno oranje tla su kombinacija glatkih prstenova i usko nazubljenih zvezda, dok su cross-kill prikladni za teža zemljišta, odnosno teže uslove rada na vrlo suvom i grudvastom zemljištu, a izrađeni su od pokretnih nazubljenih pločastih prstenova.

"Valjak ima zadatak da izravna zemlju kako bi sejalica mogla da obavi što precizniju setvu na plitkoj dubini. Ova agrotehnička mera igra veću ulogu kod jarih kultura, jer je u proleće važo zbiti zemljište da se uspostavi kapilaritet iz dubine zemlje do dubine setve odnosno do samog zrna i da mu se obezbedi dovoljno vlage za klijanje i nicanje", objašnjava dodajući da problem vlage za nicanje nije izražen u ovo jesenje vreme jer su temperature niže i samim tim nema velike evaporacije iz zemljišta, pa u jesenjoj setvi sitnozrnih kultura nije veliki problem nedovoljno kompaktno tlo.   

"Dakle, kod jarih kultura je valjanje itekako bitno. Ali, valjak nikako ne bi trebalo da bude zadnja operacija. Ako ništa drugo, iza valjanja treba bar još povući lanac", savetuje misleći na lake, odnosno lančane drljače koje će zatvoriti brazdu i prekinuti kapilaritet u zemljištu iznad posejanog zrna. 

Lažna setva za forsiranje korova

U ekološkoj proizvodnji valjanje je odlično i za provociranje nicanja korova kao tzv. lažna setva koja se obavlja dve nedelje ranije nego od redovne, jer se semenu korova omogućava bolji kontakt s tlom i lakše nicanje. 

"Valjanjem se može isforsirati čak i sada, a zatim ići sa još jednom predsetvenom pripremom, jer će se radnim telima setvospremača, u većini slučajeva pačjim nogama, tanjiračom i paker valjkom, korovi koji su već ponikli uništiti i uneti u zemlju", objašnjava ovaj stručnjak, dodajući da se mnogi poljoprivrednici, s obzirom na značajnu stavku cena herbicida, odlučuju za ovu mehaničku meru kontrole primene i u konvencionalnoj proizvodnji.  

Kad smo već kod zaštite useva i globalnih klimatskih promena, spomenimo da sve toplije jeseni i zime nose sa sobom i opasnost od većeg napada lisnih vaši na žitaricama, što za posledicu, s obzirom da su ove štetočine vektori virusa, može imati i širenje viroza, pa valja biti na oprezu. 

Sada pripremite zemljište za prolećnu setvu povrća

"Svaki raniji rok setve može sa sobom doneti tu opasnost da dođe do vektorskog prenosa viroza i veće zaraze useva", kaže Stipešević, zaključujući da najavljene lepe dane još uvek možete iskoristiti za jesenju setvu.


Tagovi

Setva ozimih kultura Rokovi setve Predsetvena obrada tla Valjanje Lažna setva


Autorka

Renata Prusina

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije s višegodišnjim novinarskim i uredničkim iskustvom. Članica nekoliko novinarskih asocijacija između kojih je i TotY. Osim perom, voli da beleži i objektivom.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ove godine očekuje se da se veliki broj poljoprivrednika opredeli za soju. Stručnjak sa NS Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Vuk Đorđević ističe da je bio najtopliji februar od kako se vrše merenja, što je značajan faktor za sva predviđa... Više [+]