Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mehanizacija
  • 21.09.2021. 09:00

Väderstad na Poljoprivrednom sajmu predstavlja dve sejalice i kratku tanjiraču

S obzirom na to da je Väderstad specijalizovan za redukovanu obradu, na sajmu su se našle upravo žitna i kukuruzna sejalica, jer obe imaju mogućnost direktne setve i u redukovanoj obradi su najpopularnije mašine.

Foto: Vedran Stapić
  • 594
  • 31
  • 0

Među izlagačima koji su željno iščekivali i jedva dočekali ponovni susret sa drugim firmama, partnerima i, naravno, samim poljoprivrednicima, je kompanija Väderstad koja na ovogodišnjem Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu predstavlja tri mašine - žitnu sejalicu Rapid 300S, kukuruznu sejalicu Tempo T6 i kratku tanjirača Carrier XL.

S obzirom na to da je Väderstad specijalizovan za redukovanu obradu, na sajmu su se našle upravo žitna i kukuruzna sejalica, jer obe imaju mogućnost direktne setve i u redukovanoj obradi su najpopularnije mašine. Rapid 300S našao se u sajamskoj ponudi upravo jer sledi setva žitarica.

"To je mašina od tri metra, ima razne prednje radne organe, rezervoar od tri hiljade litara, a postoji i mogućnost ubacivanja i mineralnog đubriva zajedno sa setvom. Tada se rezervoar deli po zahtevu, može pola-pola, 60:40, 70:30. Pritisak po ulagaču na svakih 12,5 cm nam je 210 kg, što je bukvalno jedinstveno na tržištu i zato i postoji mogućnost direktne setve", objašnjava regionalni predstavnik firme Väderstad Tamaš Rak.

Preporučena brzina kod njihove mehanizacije je, ukazuje, 12 do 15 km na sat, ali iskustvo pokazuje da može biti odstupanja do 17, 18 km na sat u toku setve.

Kod tanjirače Carrier XL hidraulično se može podesiti dubina

Tempo T6, dodaje, takođe je kombinovan, dakle može se đubriti, ubacivati seme i mikrogranulati ili praškasta đubriva u jednom prohodu.

"Ovog proleća smo imali više od 100 jedinica u Srbiji, uglavnom u Vojvodini. Dokazano možemo reći da te brzine u setvi širokorednih useva između 12 i 15 km na sat ne predstavlja nikakav problem, ali imamo partnere koje seju između 17, 18 i 20 km na sat."

Carrier XL poseduje prednji radni organ, krorater nož

A kratka tanjirača Carrier XL među najtežim je, po radnom metru ima oko 1.200 do 1.300 kg. Raspodela diskova je na svakih 12,5 cm. Poseduje i prednji radni organ, krokrater nož. Hidraulično se može podesiti dubina, a kada nije potreban, podigne se i ne koristi.

Interesovanje kupaca postoji, i to ozbiljnih

Sajamski akcijski popusti su i ove godine tu, a kompanija omogućava i kupovinu mehanizacije i uz pomoć subvencija koje su i njima, kao firmi, značajne, jer na taj način mogu da privuku više kupaca.

"Oko 80, 90 odsto naših mašina poljoprivrednici kupuju putem subvencija. Malo smo specifični zato što su skupe ako gledamo globalno tržište, te su razni fondovi i fondacije i na republičkom i na pokrajinskom i na evropskom nivou, pomogli i poljoprivrednicima da ih kupe, a i nama dobro dođe", navodi Rak.

Iako je odziv nešto manji ove godine, interesovanje kupaca postoji, i to onih ozbiljnih, napominje Rak.

"Pozitivno smo se iznenadili već u prvom danu da smo u toku celog dana imali ozbiljne zainteresovane za naše mašine. Manje je onih ekskurzija koje dolaze više da bi prošetali, više je onih koji stvarno žele da kupe", napominje Rak.

U toku celog dana imali smo ozbiljne kupce, zainteresovane za naše mašine, kaže Rak

Korona godina, bar Vädestadu, kako kažu u ovoj kompaniji, nije umanjila poslovanje, ali ono što se trenutno oseća je poskupljenje osnovnih sirovina za proizvodnju mašina, što ujedno podiže i cenu same opreme.

"Krajnji proizvod prati tu tendenciju rasta, ali je kod nas, u ovom momentu, to oko sedam, osam odsto više u odnosu na prethodnu godinu", ukazuje sagovornik Agrokluba.

Na štandu ove firme do kraja sajma, svi poljoprivrednici i posetioci mogu dobiti informacije, odgovore na sva pitanja, porazgovarati sa predstavnicima o karakteristikama mašina i lično ih i detaljno pogledati.


Foto prilog


Tagovi

Väderstad Žitna sejalica Međunarodni sajam poljoprivrede Tamaš Rak Kukutuzna sejalica Carrier XL Rapid 300S


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.


Partner

Väderstad d.o.o

Bikovački put 11a, 24000 Subotica, Srbija
e-mail: tamas.rakk@vaderstad.com web: https://www.vaderstad.com/rs/